Бивш посланик на САЩ шпионирал 25 г. за кубинското разузнаване

OFFNews 05 декември 2023 в 15:33 1417 0

Роча

Снимка Getty images

Мануел Роча

В Маями е арестуван 73-годишният пенсиониран американски дипломат Мануел Роча. Разследващите смятат, че в продължение на десетилетия той е работил за кубинската разузнавателна агенция ДГИ, съобщи Би Би Си.

Родният в Колумбия бивш посланик на САЩ в Боливия Роча получава блестящо образование в университетите Йейл, Харвард и Джорджтаун, а през 1978 г. взема американско гражданство.

Три години по-късно постъпва на работа в Държавния департамент на САЩ, където остава в продължение на 25 г. По данни на американското министерство на правосъдието Роча е бил едновременно и таен агент на кубинското разузнаване.

Все още не е ясно как ФБР е попаднало на него, но през 2022 г. му изпраща служител, който се представя за емисар на ДГИ, среща се с Роча многократно в кафене в Маями и записва поверителните им разговори. В тези разговори Роча многократно се хвалел, че служи на кубинските compañeros от 40 г. и им е бил от голяма полза. Той възхвалява команданте Фидел и делото на революцията и създава впечатление на човек, който работи за каузата.

Министърът на правосъдието на САЩ Мерик Гарланд заяви пред репортери в понеделник, че Роча е един от най-дългогодишните чуждестранни агенти в САЩ, успял да проникне в най-високите етажи на властта.

Дипломат от кариерата

В началото на дипломатическата си кариера Мануел Роча работи в американското посолство в Санто Доминго, столицата на Доминиканската република. Придобива паспорт и с него пътува до Куба за тайни срещи със своите compañeros.

След това Държавният департамент изпраща Роча в посолството на САЩ в столицата на Хондурас Тегусигалпа, след което той е командирован в Мексико сити, където вече е първи секретар в дипломатическата мисия. Следва командироване в Доминиканската република, където Роча е ръководител на посолството.

През 1994-1995 г. Роча става член на Съвета за национална сигурност на САЩ като комисар по междуамериканските отношения. Там юрисдикцията му включваше и Куба, пише в писмените си показания следователят от ФБР Майкъл Хейли, който разработва бившия дипломат.

През 1995 г. Държавният департамент изпраща Роча в Хавана, където той пристига с американски дипломатически паспорт. По това време САЩ нямат дипломатически отношения с Куба, отменени през 1961 г., и американските интереси в Хавана се представляват от Швейцария, в чието посолство Роча се установява за 2 г.

Куба е последвана от Аржентина. Връх в дипломатическата кариера на Роча е назначаването му през ноември 1999 г. за посланик на САЩ в Боливия, където работи до август 2002 г.

Докато работи за Държавния департамент в продължение на четвърт век, Роча е редовно проверяван от ФБР и е трябвало да попълни въпросник във формуляра SF-86, в който е трябвало да посочи например дали работи като консултант за чуждо правителство, фирма или агенция и дали в личния му живот има нещо, което би могло да се използва за принуда или изнудване. Роча нито веднъж не признава, че е кубински агент.

След като се пенсионира, той работи около шест години като съветник на ръководителя на Южното командване на САЩ, което има юрисдикция над Куба. Роча прави и нова кариера, този път в частния сектор.

Никога не използвайте К. или Х.

Според следовател Хейли до ноември 2022 г. ФБР е получило информация, че Роча е бил таен агент на ДГИ. На 15 ноември той получил съобщение в WhatsApp от агент на ФБР, който се представил като Мигел и служител на ДГИ. Твърдял, че представлява "негови приятели от Хавана" и му било наредено да се свърже с него и да предаде съобщение.

"Знам, че сте наш голям приятел още от времето, когато бяхте в Чили", пише агентът.

По-нататък в съобщението се казвало: "Имаме малки проблеми на острова, както и в посолството ни в Санто Доминго, но ти не се притеснявай, аз съм тук, за да се справя със ситуацията. Но това са много деликатни въпроси и би било най-добре да поговорим с теб лично".

Роча се съгласява да се срещнат на следващия ден в кафенето на 6-а улица пред Първата презвитерианска църква в Маями.

По думите на следовател Хейли на път за срещата Роча професионално проверил дали няма "опашка". Вървял към църквата по необичаен маршрут и не се приближил веднага до мястото на срещата, а го огледал отдалеч.

Роча посъветвал новия си познат никога да не споменава Хавана или Куба, а да казва само "Островът".

"Никога не използвайте К. или Х.", казва той и разкрива, че от Direccion, както е известно кубинското разузнаване в техните среди, му казали да води нормален живот и да си създаде легенда за "човек с десни възгледи".

Съдията обявява следващото изслушване за сряда, за да реши мярката за неотклонение. В какво точно да бъде обвинен Роча, ще реши голямото жури.

Хейли споменава в писмените си показания, че Роча е действал като чуждестранен агент, без да се регистрира в Министерството на правосъдието, участвал е в престъпен заговор за това и е използвал американски паспорт, получен под фалшив предлог. Не се споменава нищо за шпионаж. Американските прокурори не обичат шпионските процеси, в които защитата ще се опита да изтръгне държавни тайни от свидетелите на обвинението и нищо чудно да успее да го направи.

Обикновено в такива случаи прокурорите предлагат на обвиняемия споразумение за признаване на вина. Дори по въпросните обвинения Роча е заплашен от до 10 години, което на неговата възраст е близо до доживотна присъда, така че изкушението да се облекчи присъдата му може да бъде неустоимо.

В понеделник Роча се разплака, докато гледаше как семейството му излиза от залата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!