Безвизов режим за Турция ще повиши терористичния риск за Европа, призна ЕК

OFFNews 17 май 2016 в 13:30 2554 2

Отпадането на визите за турски граждани ще повиши терористичната заплаха в Европа, признава Европейската комисия в доклад, цитиран от "Дейли Телеграф".

"Предложената визова либерализация за пътуващи към ЕС турски граждани може да се отрази на терористичния риск в ЕС що се отнася до придвижването на терористи с турско гражданство до и от Шенгенската зона", се казва в доклада.

В него става ясно, че Комисията очаква и засилване не само на потока от нелегални мигранти, но и престъпната дейност и придобиването на турски паспорти от чужденци.

Ако Анкара изпълни всички 72 изисквания за отпадане на визите, турските граждани с биометрични ще могат да посещават съюза за до 90 дни от края на месец юни.

Засега обаче Турция отказва да изпълни ключовото искане на Брюксел за промяна на антитерористичния закон, който според европейските представители се използва за репресиране на журналисти и противници на властта. 

Европейският парламент отказа да разгледа предложението на ЕК преди Анкара да извърши необходимите промени. Решението бе посрещнато с остра критика от турска страна. От Анкара нееднократно са заплашвали, че ще прекратят постигнатото през март споразумение, ако безвизовият режим не бъде въведен до юни. 

Пръстовите отпечатъци на влезлите в Европа с виза се съхраняват в обща база данни, която е достъпна за разследващите органи. С въвеждането на безвизов режим, тази мярка за сигурност ще отпадне, пише изданието.

В доклада се посочва, че предложеният и за Косово режим за свободно пътуване може да позволи на завръщащи се от военни зони терористи да влязат незабелязано на територията на съюза. Опасенията на ЕК включват корупция, трафик на хора и оръжия.

По-рано днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди Турция, че тя трябва да спази изиксванията.

„ЕС е готов да изпълни своята част от споразумението, ако Турция играе по правилата, а не с правилата“, каза Туск в публикация в Туитър.






Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки