Азерска чистка в Карабах: Баку хвана и обвини в изтезание арменския командир на армията

OFFNews 01 октомври 2023 в 15:58 4554 2

Жени, чакат началото на молитва в Арменската апостолическа катедрала в Ечмиадзин.

Снимка БТА/АП

Жени, чакат началото на молитва в Арменската апостолическа катедрала в Ечмиадзин.

Азербайджан повдигна обвинение срещу бившия командир на Армията за защита на Нагорни Карабах, арменеца Левон Мнацаканян. Азерската прокуратура го обвинява в изтезание на пленени азербайджански военнослужещи през 2002 г. Арменските медии реагират с определението "пресилено обвинение".

"Арменпрес" съобщава, че Мнацаканян е бил арестуван вчера на контролно-пропускателния пункт Хакари на Лачинския коридор.

Главната прокуратура на Азербайджан съобщава, че на 8 ноември 2006 г. повдигнато обвинение на Мнацаканян по член 113 от Наказателния кодекс на Азербайджан (изтезания), а на 14 ноември същата година арестът му е избран като превантивна мярка и той е обявен за международно издирване чрез Интерпол.

Левон Мнацаканян е отведен в следствения изолатор на Държавната служба за сигурност на Азербайджан, след като е задържан на незаконния контролно-пропускателен пункт на моста Хакари. Разследването е в ход.

Той е поредният високопоставен представител на властта в анклава, който азерските власти арестуват и обвиняват, след задържането на Рубен Варданян, премиерът на самопровъзгласилата се Република Арцах (както арменците наричат Карабах), на 27 септември, а на 29-и бе задържан бившият външен министър на непризнатата Нагорно-Карабахска република Давид Бабаян.

В същото време Азербайджан е обявил за международно издирване бившия ръководител на непризнатата Нагорно-Карабахска република Арайк Арутюнян и командира от армията Джалал Арутюнян, съобщава главният прокурор на Азербайджан Кямран Алиев, цитиран от ТАСС и БТА.

"Арайк Арутюнян, Джалал Арутюнян, както и [бившият външен министър на НКР] Давид Бабаян са обявени за международно издирване във връзка с престъпления, извършени по време на 44-дневната война от 2020 г. Един от тях вече е задържан (Бабаян - бел. ред.) и в момента се провежда разследване. Азербайджанската общественост ще получи подробна информация в близко бъдеще", каза главният прокурор.

Бабаян е обвинен в планиране, подготовка, разгръщане и водене на агресивна война. Освен това е обвинен във вербуване, обучение и финансиране на наемници, нарушаване на международното хуманитарно право по време на въоръжен конфликт, даване на престъпни заповеди, организиране на тероризъм и подбуждане на национална омраза.

Според главния прокурор на Азербайджан повече от 300 души от средите на длъжностните лица и командирите на НКР са обявени за международно издирване. "Призовавам ги да се предадат на властите доброволно", добави Алиев.

Баку задържа хора по списък с бунтовници, които чака Армения да му предаде.

От светкавичната военна операция от 19 септември на Азербайджан в Нагорни Карабах - междунардно признат за азерски, но доскоро населяван предимно от арменци и със сепаратистко управление, подкрепяно от Армения - досега от Карабах са избягали 100 483 арменци от около 120-те хил. арменци в кавказкия регион. Данните за броя на напусналите съобщи по-рано днес прессекретарят на министър-председателя на Армения Назели Багдасарян на пресконференция в Хуманитарния център. Тя съобщи още, че 45 516 души са използвали предоставените от държавата подслони.

Колоната бежанци тръгна от Карабах към Армения след бързата капитулация на сепаратистката власт след 30-годишното ѝ управление. Създаването на самопровъзгласилата се Република Арцах се случи след кървав етнически конфликт при разпадането на Съветския съюз.

От събитията от 19-и насам предимно християнското население на Карабах се бои от репресии от мюсюлмански Азербайджан и бяга. Масовото му преселение предизвика и опасения за хуманитарна криза. Затова мисия на ООН пристигна днес в Нагорни Карабах. Това е първото такова посещение от 30 години, отбелязва Франс прес. Главната ѝ задача ще е да направи оценка на хуманитарните нужди на място. Армения пък поиска от Европейския съюз помощ, за да се справи с бежанците, предаде Ройтерс. Ереван иска от Брюксел съоръжения за временен подслон и медицински консумативи, гласи изявление от кабинета на италианската министър-председателка, в което се добавя, че Рим работи за стабилизиране на ситуацията в региона.

В Армения, където преобладаващата част от населението е християнско, днес е ден за молитва за Нагорни Карабах. Църковните камбани огласиха цялата страна, а главата на Арменската църква - Католикос Гарегин Втори - отслужи литургия в катедрален храм край Ереван.

Процесът по приемане на бежанците се организира трудно и противниците на арменския премиер Никол Пашинян, обвиняван в пасивност и изоставен от Москва, вчера отново излязоха по улиците на протести, отбелязва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

2

edin slep

01.10 2023 в 18:42

И тяхната не е лесна, от едната страна ги натискат руснаците, от другата турците, от третата родата на турците - азерите. То борбата за тази земя, която загубиха е поредния рунд. След някоя година арменците ще тръгнат да си го взимат отново.

Обаче тогава следях wargonzo - руския пропаганден канал. Бе много интересно - гледаш какъв оптимизъм излъзват "военните кореспонденти", а арменците бяха разбити след първото масирано използване на дронове. В Украйна използването им достигна нови висоти. Всички сериозни сили и дори по-скромните залагат на това, да се въоръжават с дронове.

Арменците прекалено много разчитаха на Русия, на Путин не му е до тях, има си други грижи с Украйна. Интересното е, че не им помогна в предишната война, а можеше.

1000

1

Strike

01.10 2023 в 17:37

Защо не иска помощ от покровителката си Русия, Ами пак от Европейския съюз?!?
 
X

Да помогнем на украинските деца!