Австралия държи в ареста US пилот, обучавал незаконно китайски летци

OFFNews 10 януари 2023 в 10:50 1447 0

самолет

Снимка Архив

Във въздуха.

Бивш пилот от американската армия, обвинен от Вашингтон, че незаконно е обучавал китайски летци, смята ареста си за политически мотивиран и ще се бори да не бъде екстрадиран в САЩ, обяви неговият адвокат, цитиран от Франс прес и БТА.

Даниъл Едмънд Дъган, арестуван през октомври в Австралия, е обвинен в нарушение на закона за контрол върху оръжията. 54-годишният мъж е бил пилот в морската пехота в течение на 12 г., по-специално като инструктор по тактически полети, и е стигнал до звание майор.

Според обвинителния акт от 2016 г., чието съдържание бе огласено през декември, след като напуснал армията, Дъган е предоставял "услуги в отбраната" на "чужденци китайци".

Адвокатът му Денис Миралис нарече днес ареста на летеца "произвол" – според него по този начин Вашингтон се опитва да упражни натиск върху Пекин.

"Според нас това обвинение изглежда е повдигнато в момент, когато е започвал период на геополитическо напрежение между САЩ и Китай", каза той пред журналисти след кратко заседание на съда в Сидни.

Миралис добави, че клиентът му оспорва обвиненията, но не може да бъде освободен "поради политическия им характер".

Вашингтон твърди, че на Дъган са били платени над 110 000 австралийски долара (70 765 евро) за обучението на китайски "военни пилоти" от 2010 до 2012 г.

Според обвинителния акт Дъган е обучавал летците в Китай и в южноафриканско училище за пилоти. Бил е нает като инструктор заради опита си в морската авиация, където е действал според стандартите на НАТО.

Баща на шест деца, през 2002 г. - след службата си в морската пехота, той се преселил в Австралия, получил австралийско гражданство и работел за компанията "Топ гън Тасмания", предлагаща по-специално полети с изтребители.

Според регистрите на фирмата около 2014 г. Дъган се изселил в Пекин. През октомври се върнал в Австралия и по искане на американското правителство седмици след това е бил арестуван.

Според адвоката Миралис е задържан под стража в много строги условия като "високорисков" обвиняем.

Съпругата на Дъган Сафрин пусна петиция онлайн с искане австралийският главен прокурор да освободи мъжа й и да блокира екстрадицията му в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки