Арестуваха пети потенциален кандидат за президент в Никарагуа

OFFNews 21 юни 2021 в 16:01 2873 0

Снимка Wikimedia commons CC A 3.0 U

Полицията в Никарагуа задържа още един потенциален кандидат за президентските избори в рамките на последната репресия срещу опозиционните фигури, предаде Би Би Си.

Журналистът Мигел Мора беше задържан по спорния закон на Никарагуа за "държавна измяна".

Той е петият вероятен кандидат за президент, арестуван през последните три седмици.

Вълната от арести идва пет месеца преди изборите, на които се очаква президентът Даниел Ортега да се кандидатира за четвърти пореден мандат.

Полицията заяви, че е арестувала Мора, бивш директор на опозиционния телевизионен канал 100% Noticias, за "подбуждане към чуждо участие във вътрешните работи и искане на военна намеса".

От 2 юни досега бяха арестувани още четирима вероятни кандидати за президентския пост. Те са:

Мигел Мора, 57 г., опозиционен журналист

Феликс Марадиага, 44 г., академичен и политически активист

Хуан Себастиан Чаморо, 52 г., икономист

Кристиана Чаморо, 67 г., дъщеря на бившия президент Виолета Чаморо

Артуро Крус, 67, бивш посланик

Освен потенциалните кандидати за президент, полицията задържа и дузина висши опозиционни фигури. Те включват бивши съратници на Ортега от дните му на бунтовник, които по-късно се превърнаха в критици на президента.

Ортега е доминираща фигура в политиката на Никарагуа от десетилетия и изигра ключова роля във въоръжената борба срещу диктатора Анастасио Сомоза, чието семейство управлява страната от 1936 година.

Той е част от Фронта за национално освобождение Сандиниста (FSLN), който завзема властта след свалянето на Сомоса през 1979 г. Изпълнява един мандат като президент през 80-те години, но е победен на изборите през 1990 г. от Виолета Чаморо, чиято дъщеря Кристиана е арестувана сега.

След като започва да се представя като християнсоциалист, той печели изборите през 2006, 2011 и 2016 г. и се очаква да се яви отново на предстоящите избори през ноември.

Закон за „държавната измяна“ в действие

Кристиана Чаморо е обвинена в пране на пари, което тя отрича. Останалите задържани са обвинени в заговор срещу суверенитета и независимостта на Никарагуа и в организиране на терористични актове с финансова помощ от чужди сили.

Те са задържани по спорен закон за "държавната измяна", приет през декември от Националното събрание на Никарагуа, което е доминирано от правителствени съюзници.

Съгласно закона правителството има правото да забрани на желаещите да се кандидатират, ако бъдат счетени за предатели на Никарагуа. Всеки, определен за предател, може да бъде изпратен в затвора до 15 години.

Правителството казва, че законът има за цел да защити "независимостта, суверенитета и самоопределението" на Никарагуа. В него се казва, че страната е под заплаха от империалистически сили в САЩ и "превратчици" в Никарагуа, които са решени да свалят президента Ортега.

Но критиците твърдят, че с наближаването на предвидените през ноември президентски избори, Ортега използва закона, за да се обърне срещу всеки, който може да застане на пътя му.

Нарастващо несъгласие

Противопоставянето на Ортега нараства през последните години.

През 2018 г. масови антиправителствени протести обхванаха страната, но бяха посрещнати с бурен полицейски отговор. Стотици бяха убити и хиляди ранени при сблъсъците между протестиращите и силите за сигурност и проправителствената милиция.

След като много от онези, които бяха начело на демонстрациите, бяха арестувани, в крайна сметка протестите заглъхнаха по-късно същата година. Ортега отхвърли отправените по онова време призиви за предсрочни избори и продължи да изпълнява своя мандат.

Новата вълна от арести беше осъдена както в Никарагуа, така и в чужбина. Регионалният орган на Организацията на американските щати поиска всички президентски кандидати и политически затворници да бъдат освободени.

Съпругата на Ортега, вицепрезидентът Росарио Мурийо, заяви във вторник, че "законът е труден, но това е законът" и нарече арестуваните "узурпатори".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки