Американският Сенат одобри 60 милиарда за Украйна. Зеленски: Животът ще победи войната

Решението трябва да бъде гласувано и от Камарата на представителите, в който републиканците са мнозинство, но има реален шанс за краен успех

OFFNews 13 февруари 2024 в 16:59 6105 2

Зеленски
Президентът Володимир Зеленски.

Американският Сенат (горната камара на парламента) одобри дългоочакваната помощ за Украйна в размер на малко над 60 милиарда долара.

Новината бе коментирана веднага от президента в Киев Володимир Зеленски.

В обръщение към украинците той заяви, че Сенатът на САЩ е одобрил първата стъпка, за която Украйна е работила много усилено.

"Това е решение, което беше очаквано не само от нас, но и от много други държави, особено в Европа. Светът, който очаква американското лидерство, да продължи да стои твърдо и да помага за защитата на живота и запазването на свободата. Това наистина дава увереност и мотивация", каза Зеленски.

Държавният глава заяви, че очаква подобно решение и от Камарата на представителите на САЩ. Той е убеден, че демокрацията определено ще издържи.

"Това беше първата стъпка, следващата е Камарата на представителите, гласуването на конгресмените. Очакваме положително решение. Надяваме се на принципна подкрепа. Вярваме, че Америка ще продължи да бъде лидер", подчерта Зеленски.

Президентът на Украйна изрази благодарност към лидера на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър, лидера на републиканското малцинство Мич Макконъл и всички американски сенатори, които "подкрепиха продължаването на помощта за Украйна в борбата ни за свобода, демокрация и ценности от огромно значение за всички нас".

"За нас в Украйна по-нататъшната помощ от САЩ ни позволява да спасяваме човешки животи от руския терор. Това означава, че животът в нашите градове ще продължи и ще победи войната", подчерта Зеленски.

Според убеждението на държавния глава помощта на САЩ приближава справедливия мир в Украйна и възстановява глобалната стабилност, което ще допринесе за по-голяма сигурност и просперитет за всички американци и целия свободен свят.

След всички процедурни гласувания и повече от 6 часа изказвания, продължили цяла нощ, Сенатът на САЩ при окончателното гласуване подкрепи законопроекта HR 815 за международната помощ на САЩ, който предвижда отпускането на 60,06 млрд. долара за помощ на Украйна, както и за помощ на други държави.

Съответното решение беше подкрепено от 70 сенатори, а 29 бяха против.

Сега съответният законопроект ще бъде предаден за разглеждане в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса).

Според NBC News в Сената в подкрепа на законопроекта са гласували освен демократите и част от републиканците. По-специално, 22-ма републиканци са гласували в подкрепа на законопроекта.

Лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър подчерта след гласуването, че решението на Сената ще накара руския президент Владимир Путин "да съжалява за деня, в който постави под въпрос решимостта на Америка".

"Ние изпращаме ясно двупартийно послание към нашите съюзници от НАТО. С тази силна двупартийна подкрепа, която имаме в Сената, с това гласуване, вярвам, че ако председателят Джонсън внесе това законодателство в Камарата на представителите, то ще бъде одобрено със същата силна двупартийна подкрепа", подчерта Шумър.

Законопроектът за спешна помощ за Киев обаче го очаква несигурна съдба в контролираната от републиканците Камара на представителите, където консерваторите оказват натиск върху председателя Майк Джонсън да блокира средствата за Украйна, докато не се реши въпросът със сигурността на южната граница на САЩ, през която пристигат нелегалните мигранти.

По-рано Джонсън даде сигнал, че няма да подложи на гласуване законопроект с помощ за Украйна без разпоредби за охрана на южната граница на САЩ.

Сенатор Том Тилис, който подкрепи законопроекта с допълнителна помощ за Украйна, заяви, че е разговарял с членове на Камарата на представителите и ако председателят Джонсън не подложи на гласуване този закон, то представителите на демократите и републиканците могат да заобиколят позицията на ръководството на долната камара на Конгреса и да подпишат петиция за одобряване на законопроекта.

Администрацията на американския президент Джо Байдън поиска от Конгреса още през октомври да одобри допълнителна помощ за Украйна в размер на около 60 млрд. долара. Това искане включваше международен пакет от помощи за Украйна, Израел и Тайван. Оттогава републиканците в Конгреса на САЩ не позволиха това искане да бъде одобрено поради изискването първо да се решат вътрешните проблеми в САЩ, възникнали на южната граница с Мексико поради масовия приток на нелегални мигранти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

500

2

781000

13.02 2024 в 17:31

"вярвам, че ако председателят Джонсън внесе това законодателство в Камарата на представителите, то ще бъде одобрено със същата силна двупартийна подкрепа" : дано Украйна може да стреля с обещани снаряди, след още няколко месеца, може да има и истински.

2550

1

alfakentavur

13.02 2024 в 17:14

Слава на Украйна! Слава на героите!

Светлината ще победи мрака!
 
X

Да помогнем на украинските деца!