Албанският парламент призна българското малцинство

Георги Савчев 13 октомври 2017 в 23:48 4055 1

Снимка parlament.al

Албания призна българското малцинство в страната - късно в петък вечерта парламентът в Тирана одобри Закона за защита на малцинствата.

Законът беше приет със 102 гласа "за", 10 "против" и 1 "въздържал се".

Текстът за българското малцинство беше включен преди дни във финалните поправки на законопроекта.

Дълго време в документа, подготвен от албанското правителство, бяха изброени за малцинства македонците, гърците, власите, черногорците, сърбите, бошняците и египтяните. Непризнаването на българско малцинство провокира реакцията на официална София и българските евродепутати.

Борисов: България ще подпомага европейската интеграция на Албания

Исторически пробив за България. След 104 години току-що Република Албания призна българската етническа общност в страната. Положихме изключителни дипломатически усилия, за да стигнем до този успех и да защитим правата на българите, които са били част от формирането на нашия народ, но остават извън съвременните ни граници, коментира в личния си Facebook профил премиерът Борисов.

Благодаря на моя приятел - премиера на Албания Еди Рама, пред когото бях поставил въпроса, а той спази обещанието си Албания да не нарушава интересите на българската общност. Благодаря и на всички, които в последните години работиха това да стане факт. България ще подпомага европейската интеграция на Албания, в която виждаме наш истински партньор и близък приятел, обеща Бойко Борисов.

Една историческа справедливост се възстановява. След толкова десетилетия това е наистина исторически пробив за българската етническа общност в Албания. Благодарение на приятелството между двамата премиери Еди Рама и Бойко Борисов, благодарение на активната българска външна политика и благодарение на общата работа на евродепутати, депутати, министри, успяхме - разбира се, заедно с нашите приятели, колеги от парламента на Албания - да се случи това, което от десетилетия очакват много хора, коментира в петък вечерта евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews