"Агресивното поведение на Русия" тревожи страни от НАТО в Централна и Източна Европа

Калоян Константинов 04 ноември 2015 в 15:31 4574 28

Йоханис

Снимка Архив

Румънският президент Клаус Йоханис беше домакин на срещата и неин съпредседател, заедно Анджей Дуда, президент на Полша.

Девет държави членки на НАТО от Централна и Източна Европа осъдиха в декларация "агресивното поведение“ на Русия и подкрепиха трайното присъствие на НАТО в региона, предаде Ройтерс.

Документът е приет в Букурещ на работна среща на държавни и правителствени ръководители. От българска страна участие взе президентът Росен Плевнелиев.

Президентите на домакина – Румъния, и на Полша бяха съпредседатели на срещата. Представени бяха още Словакия, Чехия, Унгария и трите прибалтийски републики.

"Ще настояваме твърдо за необходимостта Русия отново да започне да зачита международното право, както и международните си задължения, отговорности и ангажименти като предварително условие за отношения на доверие между НАТО и Русия", се посочва в съвместната декларация от Букурещ.

Заемането на Крим от Русия и подкрепата й за бунтовниците в Източна Украйна са обезпокоили източноевропейските и прибалтийските страни, пояснява Ройтерс.

Лидерите на деветте страни се обявяват за осигуряване на "солидно, надеждно и устойчиво" съюзническо военно присъствие в региона, както и за по-дълбоко сътрудничество между НАТО и ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки