8-годишно дете почина в претъпкан американски арест

OFFNews 19 май 2023 в 11:07 1293 0

Венецуелски мигранти, надяващи се да успеят да достигнат САЩ.

Снимка БТА/АП

Венецуелски мигранти, надяващи се да успеят да достигнат САЩ.

8-годишно момиченце от Панама с вродени сърдечни проблеми почина в американски арест на граничен патрул в сряда. Трагичният случай е от Мак-Аллен, Тексас и за него писа АП.

Той е вторият смъртен случай на дете от Латинска Америка в американски правителствен арест само в рамките на две седмици.

Детето и семейството му са задържани в Харлинген, Тексас, в долината Рио Гранде.

Това е един от най-натоварените коридори за преминаване на мигранти. Съоръженията по границата са пренаселени, а сега напливът на мигранти е още по-засилен, защото наскоро изтече срокът на действие на ключов американски регламент, ограничаващ имиграцията, свързан с пандемията от COVID-19.

Момичето е изпитало "спешен медицински проблем" и са били извикани спешни медицински служби. Те са я откарали в болница, където е обявена смъртта ѝ, съобщи агенцията. Назначена е аутопсия.

Момичето се е казвало Анадит Танай Рейес Алварес, каза хондураският консул Хосе Леонардо Навас, който се намира в Мак-Аллен. Тя е от Панама, въпреки че родителите ѝ са от Хондурас. Пътувала е с баща си, майка си и двама по-големи братя и сестри. Родена е със сърдечни проблеми и е оперирана преди три години в Панама, казал баща ѝ на консула.

Службата за вътрешни работи на митниците и граничната охрана ще разследва смъртта на момичето, а главният инспектор на Министерството на вътрешната сигурност и полицията в Харлинген са били уведомени, съобщиха от митниците и граничната охрана.

Смъртта ѝ настъпва седмица, след като 17-годишно момче от Хондурас, Анхел Едуардо Марадиага Еспиноза, което е пътувало само, почина в ареста на Министерството на здравеопазването и социалните грижи на САЩ.

По-рано тази година 4-годишно "медицински нестабилно непридружено дете от Хондурас" почина в болница в Мичиган, се казва в изявление на Службата за здравеопазване и човешки ресурси от четвъртък. Агенцията съобщи, че детето, за което се е грижила Службата за презаселване на бежанци към агенцията, е било отведено в болница на 14 март след "спиране на сърдечната дейност". То е починало три дни по-късно.

През последните седмици САЩ се борят с големия брой мигранти, които идват към границата в очакване на края на Дял 42 - регламент, който ограничаваше миграцията по време на пандемията.

Миналата седмица стотици мигранти бяха задържани на открито на американска земя между две гранични стени в Сан Диего. Мнозина от тях в продължение на дни се хранеха с вода и чипс или мюсли и каквото доброволци или продавачи им подаваха през отвори в стената.

Педро Риос, директор на програмата за американско-мексиканската граница на Американския комитет за приятелски услуги, заяви в четвъртък, че преносимите тоалетни са били твърде пълни, за да се използват, което е принудило мигрантите да се облекчават на открито. Той каза, че граничният патрул му е казал да се обади на 911, когато доброволците се натъкнали на 8-месечно дете между стените, което било "апатично и повръщало". Оттогава лагерът е премахнат.

В четвъртък правозащитниците предупредиха и за опасните условия за мигрантите, които се опитват да влязат от Мексико в Съединените щати. По време на пресконференция с журналисти застъпниците заявиха, че са посетили няколко лагера в Мексико, за да оценят условията в тях, и са установили, че няма почти никакви медицински грижи.

Ейми Фишер от "Амнести интернешънъл" - САЩ заяви, че "почти всички", които са видели от мексиканската страна на границата, са имали някакъв здравословен проблем.

Миналата седмица граничният патрул започна да освобождава мигрантите в САЩ без известия за явяване в имиграционен съд, като вместо това ги насочва да се явят в имиграционна служба в рамките на 60 дни. Този ход спестява на служителите на Гранична полиция трудоемките задължения по обработката на документите, което им позволява да освободят място в помещенията за задържане. Федерален съдия във Флорида разпореди да се сложи край на бързите освобождавания.

На 10 май, денят преди изтичането на ограниченията за предоставяне на убежище, свързани с пандемията, граничният патрул е задържал 28 717 души, което е двойно повече в сравнение с две седмици по-рано, според данни от съдебно дело. До неделя броят им е намалял с 23% до 22 259 души, което все още е необичайно висок брой.

Граничният патрул разполага с мрежа от пунктове и съоръжения за обработка по цялата югозападна граница, където задържа и обработва мигрантите, с които агентите се сблъскват, преди да бъдат освободени в САЩ или предадени на имиграционните и митническите служби. На своя уебсайт агенцията посочва, че максималният ѝ капацитет е 5000 души, въпреки че през последните месеци агенцията бързо разширява капацитета си.

Средното време на задържане в неделя беше 77 часа, което е с пет часа повече от максимално допустимото съгласно политиката на агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови