7700 българи под руска атака след нощното нападение на Русия срещу Измаил

OFFNews 16 август 2023 в 06:40 10445 3

Дунавските градове Рени и Измаил

Снимка Google Maps

Дунавските градове Рени и Измаил

Компактна група етнически българи се оказа под руска атака в нощта срещу сряда, след като Москва изпрати дронове камикадзета срещу пристанищните градове Измаил и  Рени близо до границата с Румъния. В тази част на Украйна живеят много бесарабски българи, а в самия Измаил числеността на българите е 7700-8500 души.

Според ВВС на Украйна през миналата нощ голяма група военни дронове е навлязла в устието на Дунав и се е насочила към Измаил на границата с Румъния.

Българчета от Измаил пред паметника на Христо Ботев в града за Деня на Бесарабските българи.

В групи в социалните мрежи се съобщава, че системите за противовъздушна отбрана са били чути да изстрелват ракети в зоната край две дунавски пристанища - Измаил и Рени.

Към 1:30 ч. губернаторът на Одеска област Олег Кипер призова живеещите в района на Измаил да потърсят убежище, но час по-късно отмени въздушната тревога.

Руска атака по Измаил, чието пристанище е използвано за износа на зърно, предизвика глобално повишаване на цените на храните в началото на този месец. 

През изминалата нощ Южна Украйна отново беше подложена на масирани руски атаки. Съобщава се за взривове в Краматорск в Донецка област, след като от армията информираха за руска атака с дронове.

Около една четвърт от износа на зърно от Украйна минаваше през украинските пристанища по Дунав преди Русия да се оттегли от сделката за безопасен износ на украинско зърно през Черно море. След това те станаха основен изходен пункт. Зърното се пренася с баржи до румънското пристанище Констанца, а оттам се преразпределя по други дестинации.

Българите в Измаил са част от Одеската българска диаспора, която наброява над 150 хиляди души и е третата по големина етническа група в Одеска област според официалното преброяване на населението в Украйна от 2001 година. Най-компактните български групи са съсредоточени в Болградския и Измаилския район. В самия град Измаил живеят 7700 души с български произход, което е над 10 процента от населението му - общо 69 932 души.

Допреди няколко седмици тази част на Украйна беше сравнително безопасна и затова голяма част от бежанците у нас от тези територии се завърнаха от България по домовете си, но на 2 август, когато беше първата сериозна руска атака по тези места, българите изживяха ужаса на руските атаки, познат от другите части на Украйна. Тогава в продължение на три часа от 00:59 до 03:59 часа руски дронове атакуваха Измаил. 

Българката Анастасия Георгиева, която работи в Дунавското параходство в града, съобщи пред Бургас.ру (сайт за рускоговорящи у нас, б.р.), че 12-етажната сграда на ведомството е пострадала при първата атака и е почти разрушена. Друга наша сънародничка, Мария Михайлова, коментира, че за първи път от началото на войната има такава атака срещу Измаил. Председателят на Измаилската българска общност "Христо Ботев" на свой ред обясни, че след нощните обстрели от 2 август сред населението се наблюдава определено напрежение. "Слава Богу, че мина без жертви. Имаше разрушения в пристанището, повредена инфраструктура. Нашият център за национални култури в града, за щастие, не е пострадал. Благодарим на украинската ПВО за отличната работа", заяви Чилик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

16.08 2023 в 14:17

Снимката към статията е подтискащо-депресираща, но няма да има милост към блядовете нито на тоя, нито на оня свят!

318

2

Valioka

16.08 2023 в 12:38

Костадинов, гадино долна, няма ли да си отвориш миризливата уста?...

710

1

Д-р Мазникуров

16.08 2023 в 09:26

Къде е малкият "патриот", гнусният циганоиден гном Копейкин да пореве като краставо магаре, с пълно гърло за "нацисткия терор над нашите сънародници в Украйна"???...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки