6 години затвор за британка, членувала в "Ислямска държава"

OFFNews 01 февруари 2016 в 15:30 6035 2

Кадър от камерите на летището в Ийст Мидландс, който показва заминаващата за Турция Тарина Шакил

Британският съд постанови британка да влезе в затвора за 6 години, заради това, че се е присъединила към "Ислямска държава", съобщава Би Би Си.

Освен, че се е присъединила към екстремистите, жената е завела и невръстното си дете в Сирия.

26-годишната Тарина Шакил заминала с невръстния си син за Сирия през октомври 2014 г., а след около три месеца се върнала във Великобритания. Тя била веднага арестувана на летище Хийтроу, Лондон.

Шакил казала на полицията, че тя и синът ѝ били отвлечени по време на екскурзия в Турция. "Никога не е било мое намерението да вляза в Сирия", казва тя във видео запис на разпита ѝ.

Разследващите обаче открили доказателства, които я уличили в лъжа - публикации в социалната мрежа Twitter и снимки, в които тя демонстрира подкрепа към ИД.

След присъдата на британското правораздаване 26-годишната Тарина Шакил става първата жена от Великобритания, осъдена за това, че се е присъединила към самопровъзгласилия се Халифат.

Като аргументи за присъдата съдията посочил това, че Шакил не е изразила никакви признаци за съжаление относно постъпката си, като освен това осъзнавала напълно, че нейният син ще бъде използван като боец на групировката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки