51 души вече са задържани за стрелбата в църква в Истанбул

OFFNews 29 януари 2024 в 18:03 1655 0

стрелба

Снимка БТА

Броят на задържаните за стрелбата в католическата църква "Санта Мария" в Истанбул е достигнал 51 души, съобщава БТА, като цитира турските медии.

Нападението бе извършено вчера в 11:40 ч. местно време (10:40 ч. българско) по време на служба в църквата в квартал Саръйер. Двама маскирани нападатели стреляха по 52-годишния турския гражданин Тунджер Мурат Джихан. Джихан е бил закаран в болница, където лекарите са констатирали смъртта му.

Сестрата на Джихан посочи, че той е бил с умствена изостаналост. Йозлем Джихан казва пред в. "Хюриет", че брат ѝ е бил със съзнанието на петгодишно дете. Той е живеел при майка им, на която все още не е съобщено, че е починал.

По информация на СиЕнЕн-Тюрк по време на богослужението в църквата "Санта Мария" вътре е бил и генералният консул на Полша заедно с децата си.

Всички задържани са заподозрени във връзки с джихадистката групировка "Ислямска държава".

По-рано турското министерство на вътрешните работи съобщи за 47 задържани, сред които един руски гражданин и един от Таджикистан.

Очаква се 23-ма от арестуваните да бъдат депортирани от страната. Трима от останалите 28 задържани са турски граждани.

Разследването се води от екип от 150 специалисти.

Установено е, че преките извършители на престъплението са пристигнали в района на църквата с автомобил с полска регистрация. Колата не е засичана от камери в Истанбул от една година.

По информация на новинарската агенция Ихляс фаталните изстрели са произведени от нападателя с инициали Д. Т., който е руски гражданин. Оръжието на таджикския гражданин с инициали А. К. е засякло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!