250 млн. души в Америка в ледена хватка, 19 изгубиха живота си. Бурята чупи рекорд след рекорд (обновена)

Градче замръзна, затрупани под сняг индианци гориха дрехи, за да се стоплят, хора се пързалят по улиците в Сиатъл и Портланд

OFFNews 24 декември 2022 в 15:35 7544 2

Конър Синот излиза от магазина за хранителни стоки, обут в обувки за сняг с шипове в петък, 23 декември 2022 г., Сиатъл.

Снимка БТА/АП

эѝКонър Синот излиза от магазина за хранителни стоки, обут в обувки за сняг с шипове в петък, 23 декември 2022 г., Сиатъл.

Около 250 милиона американци и канадци са сграбчени в ледената прегръдка на огромната зимна буря, която се разпростря на повече от 3200 км от Тексас до Квебек и която отне най-малко 19 човешки живота преди Рождество. Повече от милион и половина души останаха без ток. Хиляди полети бяха отменени - предаде Би Би Си.

Тя вилнее в района на Големите езера на границата между САЩ и Канада. В Канада Онтарио и Квебек понесоха най-голямата тежест на арктическия взрив. Електричеството на стотици хиляди хора беше прекъснато. Екстремни са студовете в останалата част на Канада - от Британска Колумбия до остров Нюфаундленд. Там са отправени предупреждения за зимни бури.

Националната метеорологична служба на САЩ (NWS) заяви, че картата ѝ от петък "изобразява един от най-големите мащаби на предупрежденията и препоръките за зимни условия в историята".

Температурите в Елк Парк, Монтана, са паднали до -45C, а градчето Хел, Мичиган, е замръзнало. В петък вечерта температурата в покритата със сняг община е била -17C.

В Южна Дакота затрупани от снега индианци са изгаряли дрехи, за да се стоплят, след като са изчерпали горивото, съобщиха представители на племето.

В районите на Пенсилвания и Мичиган има прогнозасе прогнозираха обилни снеговалежи.

В Бъфало, Ню Йорк, се очакват поне 89 см сняг. Националната метеорологична служба съобщи, че видимостта там е "нула мили", и публикува видео с белите полета.

Повече от осем милиона души остават застрашени от снежна буря, съобщи NWS.

В Нова Англия, Ню Йорк и Ню Джърси се наблюдават крайбрежни наводнения.

В северозападната част на Тихия океан някои жители се пързаляха по замръзналите улици в Сиатъл и Портланд.

Дори в обикновено по-меките южни щати Луизиана, Алабама, Флорида и Джорджия имаше предупреждения за силно замръзване.

Редица смъртни случаи, свързани с бурята, бяха свързани с пътнотранспортни произшествия, включително струпване на 50 коли в Охайо, при което загинаха четирима шофьори. Други четирима загинаха при отделни катастрофи в щата.

Проблемите с пътуването в цялата страна се изострят от недостига на оператори на снегопочистващи машини, за което са виновни ниските заплати.

Според сайта за проследяване на полети FlightAware в петък в САЩ са били отменени повече от 5900 полета, тъй като пътниците са се борили да се приберат у дома за Коледа. Други 1200 полета в събота вече са отменени.

В петък вечерта един милион потребители в САЩ са били без електричество, според PowerOutage.us. Електроснабдителните дружества в долината на река Тенеси въвеждат подвижни прекъсвания, за да пестят електроенергия.

От NWS твърдят, че през следващите няколко дни могат да бъдат подобрени повече от 100 рекорда за ниски температури. Десетилетни рекорди вече бяха подобрени:

В четвъртък в Денвър, Колорадо, температурата падна до -31 градуса, което е най-ниската стойност от 90-те години на миналия век.

В Уичита, Канзас е регистриран най-студеният вятър (-35) от 2000 г. насам.

В Нешвил, Тенеси температурите паднаха под нулата за първи път от 26 години насам.

В Каспър, Уайоминг, във вторник бе регистрирана нова рекордно ниска температура от -41 градуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

2

хr4

24.12 2022 в 18:23

На Фаса и клетвите са му нефелни(като всичко останало). Той кле Европа,а то удари Америка.
Пука им на американците-те газ си имат :)))

8053

1

DARTH VADER

24.12 2022 в 17:04

ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ НАСТЪПВА;)))
 
X

Да помогнем на украинските деца!