2.1 млн. автомобила Audi със софтуер, който "мами" за вредните емисии

OFFNews 28 септември 2015 в 15:08 8138 4

Снимка Flickr

В 2.1 милиона автомобила Audi е бил инсталиран софтуерът, който прикрива истинските нива на вредните емисии и заради който германският производител на автомобили Volkswagen беше разтърсен от най-големия скандал в историята си.

Около 1.42 от тези автомобили Audi са продадени в Западна Европа, включително 577 000 в Германия, както и приблизително 13 000 в САЩ.

Моделите с този софтуер са A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 и Q5, каза говорител на компанията пред Reuters.

Общо за концерна Volkswagen автомобилите със софтуер, прикриващ истинските нива на вредните емисии са окоо 11 млн.

Скандалът избухна, след като американската агенция за опазване на околната среда откри, че в дизелови автомобили Volkswagen и Audi са били инсталирани устройства, които могат да засекат кога машината е тествана и да подобрят резултатите.

Германската компания се извини, че е разрушила доверието на потребителите си и в петък обяви, че изпълнителният директор Мартин Винтеркорн ще бъде заменен от Матиас Мюлер. Мюлер обеща "безмилостно" разследване.

Старши ръководителите на отделите за изследвания и проучвания са били отстранени в понеделник, пише още Reuters. Тази информация не е потвърдена официално. Според агенцията заподозрени за измамата са служители на Audi, Porshe и VW.

Междувременно, акциите на Volkswagen продължиха да падат при сутрешната търговия, когато бе отбелязан 6.6% спад.

Скандалът подкопа доверието във VW. Компанията е заплашена от глоби в размер на 18 милиарда долара в САЩ.

Германското правителство поиска до 7 октомври VW да гарантират, че дизеловите автомобили отговарят на националните стандарти за вредните емисии, без да бъде използвана измамната технология. 

Германскиите медии разпространяват информацията, че правителството е пренебрегвало предупрежденията за ставащото във Volkswagen в продължение на две години. В понеделник правителствен говорител отрече обвинението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки