16-годишната иранка, задържана за неправилно носене на хиджаб, е в мозъчна смърт

OFFNews 22 октомври 2023 в 16:04 3727 1

Снимка IRNA

Извеждането на момичето

Иранската тийнейджърка Армита Гараванд, която изпадна в кома, след като бе задържана от полицията заради неправилно носене на хиджаб, е в мозъчна смърт, предаде Ройтерс.

"Изглежда сигурно, че Армита Гараванд е в мозъчна смърт въпреки усилията на медицинския персонал", съобщи днес телевизия "Иран нюзнетъурк".

Иранските власти отхвърлиха твърденията на правозащитни групи, че 16-годишното момиче е пострадало след конфронтация на 1 октомври със служители, налагащи задължителния ислямски дрескод в метрото на Техеран. Официалната версия на властите, подкрепена и от родителите на момичето, е че Армита е хоспитализирана заради ниско кръвно налягане.

На охранителни записи от метрото се вижда, че момичето се качва във влака, но впоследствие е свалена на носилка. Преди това обаче служители на моралната полиция правят забележка на Джераванд и на нейни приятелки, че не носят хиджаб, който е задължителен в Иран. Базираното в Амстердам радио Zamaneh цитира неназован източник, който казва, че тийнейджърката е била бутната, преди да се качи във влака и че "е ударила главата си в железен стълб". 

Новината, че Армита Гараванд е в мозъчна смърт, може да съживи общонационалните протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини, починала в ареста през септември миналата година, след като била задържана от нравствената полиция, също за неспазване на ислямските правила за обличане, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!