129 мюсюлмани са арестувани след нападенията срещу църкви и християнски домове в Пакистан

OFFNews 17 август 2023 в 16:17 1804 0

Пакистан

Снимка Pixabay

Пакистанският флаг

Пакистанските власти задържаха над 120 души при нощни обиски в района на Източен Пакистан, където мюсюлмани нападнаха църкви и домове на представители на християнското малцинство, предаде БТА. 

Причината за нападението е неотдавнашно оскверняване на копие от свещената за мюсюлманите книга - Корана - от страна на християнин. Размириците принудиха полицията да извика армията, за да възстанови реда, съобщава Асошиейтед прес.

Десетки къщи са били опожарени или сериозно повредени.

Благодарение на бързата реакция на християните, които са се преместили при нападенията, няма жертви. Днес те са се завърнали в домовете си, където са ги заварили разрушени. Църкви също са осквернени. 

Потърпевша от размириците разказва, че е била в дома си, заедно със семейството си, когато са чули, че идва тълпа, която пали домове, напада църкви и краде бижута и ценни вещи.  

Според местният свещеник Халид Мухтар по-голямата част от 17-те църкви в Джаранвала са били нападнати.

Насилието породи общонационално недоволство, служебният министър-председател Анварул Хак Какар нареди на полицията да се заеме със задържането на участниците в безредиците, а делегации от мюсюлмански духовници пристигнаха на мястото на инцидента. 

Ризван Хан, началник на регионалната полиция, заяви, че 129 заподозрени за извършването на нападенията са били арестувани и ситуацията е под контрол.

До насилието в град Джаранвала се стигна, след като мюсюлмани, живеещи в района, твърдят, че са видели местен християнин и негов приятел да късат страници от Корана, да ги хвърлят на земята и да пишат обидни думи по тях. Властите увериха, че в момента правят опити за задържане на извършителя и ще разследват случая.

Размириците бяха осъдени от местни и международни групи за защита на правата на човека.

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" призова за отмяна на законите за богохулство в страната, според които всеки, който бъде признат за виновен в обида срещу исляма или ислямски религиозни фигури, може да бъде осъден на смърт. Властите все още не са изпълнявали смъртно наказание за богохулство. 

Групите за защита на правата на човека твърдят, че обвиненията в богохулство често се използват за сплашване на религиозните малцинства в Пакистан и за уреждане на сметки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!