11 300 открити тела след водното цунами в Дерна. Морето носи трупове на 150 км от пометения либийски град

Телата на жени и деца плуваха край нас. Коли и цели къщи се носеха по течението. По-лошо е от самата смърт - казва оцелял

Александра Маркарян 15 септември 2023 в 12:57 4619 0

Турски спасители носят тяло, извадено от водата край либийския град Дерна.

Снимка БТА/АП

Турски спасители носят тяло, извадено от водата край либийския град Дерна, 14 септември 2023 г.

11 300 е известният до момента брой на жертвите в пометения от водно "цунами" либийски пристанищен град Дерна, съобщи либийският Червен полумесец. Данните са актуални към вчерашния ден. Издирването на изчезнали продължава. 10 100 души са обявени за издирване, казва генералният секретар на хуманитарната организация Мари ел-Дрезе пред АП.

Средиземно море продължава да изхвърля тела на плажове на повече от 100 км отстояние от пометения град. Трупове се откриват край Тобрук – пристанищен град на повече от 150 км от Дерна, разказва Насир Армнсори – инженер, живеещ там – пред Би Би Си. Членове на неговото семейство също са умрели в Дерна, а тримата оцелели са пропътували разстоянието до Тобрук, за да се приютят при свои близки. Толкова голяма част от града е разрушена, че те вече нямат нищо. „Нямат къщи, където да живеят, ето защо се преместиха в моя град“, обяснява той.

Катастрофалното наводнение стана в нощта на 10-и срещу 11 септември. Провокира го бурята Даниел, която изсипа огромни за региона количества дъжд. По североизточното крайбрежие на Либия паднаха повече от 400 мм за 24 часа. Това е изключителен воден потоп за региона – там обикновено се наблюдават около 1,5 мм през целия септември. Националният метеорологичен център на Либия го определя като нов рекорд за валежи.

Водата скъса стената на язовир, намиращ се на около 12 км над Дерна, водната маса помете втори язовир, а с него – и Дерна.

През деня на 11-и и 12-и последствията от опустошението ставаха все по-видими. Цели квартали бяха изчезнали. 1/3 от Дерна я няма. Наред с хилядите открити мъртви, чиито тела са навсякъде – по покритите с кал улици, под рухналите сгради, повече от 10 хиляди души се водеха изчезнали. Опасението бе, че водното „цунами“ ги е отнесло в морето. Други 34 хиляди останаха без дом.

Карта показва обхвата на разрушенията, причинени от наводнението.

На 13-и чуждестранната помощ започва да пристига, но либийски премиер (страната, в която по-скоро властва хаосът след свалянето и убийството на полк. Муамар Кадафи през 2011 г., има две правителства – източно и западно) изненадващо обявява, че ще приеме само необходимата помощ. Наличието на две враждували до вчера и борили се за цялата власт правителства забавя помощта и допускането на спасители в момент, в който от минути и часове зависи животът на хора.

На 14 септември броят на жертвите започва да се изяснява. Кметът на Дерна прогнозира, че той е между 18 хил. и 20 хил. души.

ООН излъчва посланието, че „можехме да избегнем повечето от човешките жертви“, ако е имало предупреждение за задаващата се водна стихия и е била извършена евакуация.

ООН предупреждава, че оттук нататък има риск замърсената вода да причини болести на населението. В морето в момента се разлагат трупове.

Силата на водата, изляла се от язовирите, е променила пейзажа. Земята е издълбана. Хората описват картината с думата „пустош“.

Двата язовира край Дерна не издържат под напора на бурята Даниел, но експерти от години са предупреждавали, че неглижирането на състоянието им – в основата на което стои и липсата на адекватно държавно управление – може да предизвика сериозен проблем. Публикувано миналата година хидроложко изследване подчертава, че в района има голям риск от наводнение и че язовирите имат нужда от периодична поддръжка. Но е рано да се каже със сигурност дали причината за случилото се е екстремните валежи, или състоянието на конструкциите е изиграло своята роля.

„Телата на жени и деца плуваха край нас. Коли и цели къщи се носеха по течението. ... По-лошо е от самата смърт“, казва за преживяното Хусам Абделгави, 31-годишен счетоводител от Дерна.

"Дерна беше разделен на две части от водата и всичко помежду им е изчезнало", констатира 18-годишният студент, Рама Бен Хаял, който е успял да се спаси на покрив на сграда.

Амна ал-Амин Абсаис, 23-годишна студентка по медицина, родена и израснала в Дерна, казва, че нейната улица е изчезнала напълно и „все едно Земята се е разцепила“. Имаше „само една кухина, останала там, където беше улицата“, добавя тя.

Защо Либия е разделена на две съперничещи си правителства?

След векове чуждо управление Либия получава независимост през 1951 г. и попада под контрола на диктатора Муамар Кадафи през 1969 г. Той е свален и убит през 2011 г. чрез бунт, подпомаган от западна военна намеса. През 2014 г. отново избухват битки и Либия е разделена между две администрации - една базирана на изток и една - на запад, в столицата Триполи. Двете страни подписват примирие през 2020 г., но политическите съперничества продължават. През 2021 г. в Триполи е сформирано Правителство на националното единство с Абдул Хамид Дбейбех като международно признат министър-председател. На следващата година базираният в източната част парламент сформира съперник с доста подобно име - Правителство на националната стабилност.

Дерна е град с около 89 хил. жители, разположен на около 250 км източно от Бенгази. Той е заобиколен от близките хълмове на плодородния регион Джабал Ахдар. Някога той беше мястото, където бойците от групировката "Ислямска държава" изградиха присъствието си в Либия след падането на Кадафи. Няколко години по-късно те бяха прогонени от Либийската национална армия - сили, лоялни на генерал Халифа Хафтар, който е съюзник на източната администрация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика