10 години от изчезването на MH370 - една от най-големите мистерии в авиацията

OFFNews 07 март 2024 в 13:41 9526 4

полет
Полет МН370.

Една от най-големите мистерии в историята на въздухоплаването в света си остава неразгадана десет години по-късно. Утре се навършва едно десетилетие от изчезването на самолетът Боинг 777-200 ER на малайзийската авиокомпания „Малейжа еърлайнс“, изпълняващ полет МН370 от малайзийската столица Куала Лумпур до китайската столица Пекин. И до днес никой няма представа точно какво се е случило със самолета на 8 март 2014 г., припомнят световните агенции.

В самолета пътуват 227 пътници и 12 души екипаж. Сред пътниците има 5 малки деца, цели семейства, двама иранци с откраднати паспорти, опитващи се да започнат нов живот на друго място, отбор по калиграфия, завръщащ се от изложение, 20 служители на американската технологична компания „Фрискейл семикъндъктър“, дубльор на актьора Джет Ли, младоженци, потеглили на дълго отлаган меден месец, обобщава Асошиейтед прес. Повечето пътници са от Китай, но има и малайзийци, граждани на САЩ, Русия, Франция, Индонезия и други страни.

Самолетът изчезва от радарите 39 минути след излитането от Куала Лумпур. Последно пилотът подава съобщение до авиодиспечерите, преди машината да напусне въздушното пространство на Малайзия. Това последно съобщение гласи: „Лека нощ от малазийския полет 370“. След това пилотът не се свързва с авиодиспечерите в следващото въздушно пространство, в което машината навлиза – това на Виетнам. Няколко минути по-късно транспондерът – комуникационна система, която предава данни на авиодиспечерите за местоположението на самолетите – се изключва. Военни радари засичат промяна в курса на машината, която прави завой над Андаманско море и след това изчезва. Данни от сателити показват на по-късен етап, че самолетът е продължил да лети в продължение на часове и когато вероятно горивото му се е изчерпало, и се смята, че той е паднал в отдалечените южни части на Индийския океан.

Това мистериозно изчезване води до мащабна издирвателна операция, протекла в няколко етапа. Първо в нея се включват дузина кораби и самолети от различни страни. Издирването е съсредоточено първоначално в зоната между Малайзия и Виетнам в Южнокитайско море. После в хода на анализа на данните на радарите и сателитите относно курса на машината операцията по издирването се премества в Андаманско море и Индийския океан. Тя е ръководена от Австралия, Малайзия и Китай. Операцията е невиждана и като мащаби, и като цена. Тя обхваща издирване на площ от около 120 000 квадратни километра във водите край Западна Австралия. Корабите и самолетите, участващи в нея, използват роботизирани подводни апарати. Издирвателните устройства долавят сигнали, за които се предполага, че може да са от черните кутии на изчезналия самолет, но така и не засичат мястото, на което се намира той. По време на операцията корабите се натъкват и на отломки от търговски плавателни съдове, за които се предполага, че са потънали през 19-и век. През 2015 г. фрагмент от самолетно крило е открит на брега на остров Реюнион в Индийския океан. Впоследствие се потвърждава, че това е флаперон от самолета, изпълняващ полет МН370. Още няколко парчета от отломки са открити изхвърлени по източното крайбрежие на Африка. Международната операция по издирването на самолета обаче приключва официално през 2017 г.

През януари 2018 г. започва нова операция на американската частна компания „Оушън инфинити“. Фирмата е специализирана в подводно търсене с използване на роботизирана техника. Тя се договаря с малайзийските власти да предприеме операция, при която ако не се открие нищо, тя няма да получи и заплащане за услугите си. Компанията насочва усилията си в район северно от района на предходното издирване в Индийския океан. След няколко месеца и тази издирвателна операция приключва без успех, припомня Асошиейтед прес.

Анализатори коментират, че Индийският океан е третият по големина океан в света. Ако не знаеш къде точно да търсиш в него, то всяка операция, която предприемеш, безспорно ще бъде неуспешна, допълват те.

Малайзийските власти заявиха, че ще подновят издирването на самолета само ако има надеждни доказателства за местоположението му. Сега компанията „Оушън инфинити“ отново предлага да започне издирвателна операция, при която да използва нови технологии. Не е ясно дали тя разполага обаче и с нови доказателства за мястото, на което би могъл да се намира самолетът, отбелязва Асошиейтед прес. Друга американска компания – „Дийп сий вижън“, също предлага да предприеме операция по издирване на изчезналата машина, допълва Ей Би Си. Неотдавна същата тази компания привлече вниманието, когато заяви, че неин сонар е направил кадри на изчезналия преди 87 години самолет на американската авиаторка Амелия Еърхарт.

Бедствието със самолета на „Малейжа еърлайнс“ допринесе все пак за засилване на самолетната сигурност, отбелязва Асошиейтед прес. От 2025 г. Международната организация за гражданско въздухоплаване ще направи задължително за самолетите да са оборудвани с устройство, което да предава тяхната позиция на всяка минута, в случай че на борда възникне проблем. Това ще позволи на властите да локализират машината в случай на бедствие. Устройството ще се задейства автоматично и няма да може да бъде изключвано ръчно. Но това правило ще е в сила само за новите самолети, а не за хилядите стари модели, които все още са в експлоатация.

Броени дни преди 10-ата годишнина от изчезването на самолета, изпълняващ полет МН370, в неделя в Куала Лумпур на възпоменателна церемония се събраха близки на пътниците от злощастната машина, припомнят Си Ен Ен, Ей Би Си и Франс прес. Те настояват да научат какво се е случило с техните роднини и приятели.

Сред тях беше и Грейс Натан, чиято майка, 56-годишната Ан Дейзи е била сред пътниците в самолета. „Всяка година, която отминава без самолетът да бъде открит, е само още една година на страховито очакване“, казва Грейс, която днес е на 30 години и е говорител и адвокат на сдружението на близките на хората от изчезналия самолет, припомня Франс прес.

Китайката Лю Шуанфун също не спира да мисли за сина си, 26-годишния Ли Янлин, който също е пътувал със самолета. Той е живеел в Куала Лумпур, но се е прибирал в Пекин, за да се срещне с момиче, което неговите родители уредили за негова бъдеща съпруга. Майката на Ли и до днес не може да спи през нощта от мъка по изгубения си син и казва, че всеки момент очаква той да позвъни на вратата на дома им.

За Ясинта Гонсалес, чийто съпруг е бил част от екипажа, единственият начин за смекчаване на болката от загубата е да бъде открит самолетът.

По време на среща в неделя с близките на хората от злощастната машина министърът на транспорта на Малайзия Антъни Лок каза, че ще се срещне с представители на компаниите, предлагащи да подновят издирването на самолета. Премиерът на Малайзия Ануар Ибрахим на следващия ден също заяви, че ще се радва, ако издирването бъде подновено в случай на убедителни доказателства за това, предаде Франс прес.

Малайзийската компания „Малейжа еърлайнс“ към 8 март 2014 г. е имала още няколко инцидента. На 4 декември 1977 г. самолет на компанията е отвлечен и се разбива в Танджунг Купанг в Малайзия, като всички 100 пътници загиват. На 18 декември 1983 г. самолет на авиокомпанията се разбива на 2 километра от пистата на летище Субанг, но жертви сред 247-те пътници и екипаж няма. На 5 септември 1995 г. машина на авиокомпанията катастрофира край пистата на летище Тавау и от 53 души на борда загиват 34 души. На 1 август 2005 г. самолет на компанията внезапно пропада във въздуха с 200 метра, 25 минути след излитането от Куала Лумпур и това принуждава екипажа да го върне спешно на летището.

Теориите за трагедията от 8 март 2014 г. са много. Версиите са от най-достоверно изглеждащи до най-малко вероятни, обобщават Би Би Си, Франс прес, Асошиейтед прес, британските издания „Дейли експрес“ и "Дейли мейл" и австралийското издание „Нюз“. Сред относително логичните хипотези са тези за внезапна авария на борда, довела до декомпресиране и изпадане в безсъзнание на екипажа и пътниците. Друга логична версия е пожар на борда на самолета. В тази насока се припомня, че в товарният отсек на машината е имало и пратка с литиево-йонни батерии.

Сред другите версии е тази за отвличане на самолета, като тук има няколко теории. Самолетът е бил отвлечен от талибани и приземен в Пакистан, или в Афганистан. Самолетът е бил отвлечен от Русия и приземен в нейния съюзник Казахстан, за да се нанесе удар по имиджа на американския производител на самолети „Боинг“ и съответно и на САЩ. Самолетът е бил отвлечен от американците и приземен в американската военновъздушна база „Диего Гарсия“ в Тихия океан, за да бъде използвана машината оттам за други цели.

Редица теории се фокусират върху иранците и руснаците на борда и върху представителите на американската технологична компания, специализирана в областта на полупроводниците, които също са били в самолета. Твърди се, че самолетът е бил отвлечен, защото Китай или пък Иран е искал да научи повече американски технологични тайни, които американските специалисти криели. Или пък, че американците са отвлекли самолета, за да не позволят на американските технолози да разкрият технологични тайни пред китайските власти.

Появиха се и версии за отвличане на самолета от киберпирати, поели контрола върху машината от разстояние.

Сред версиите бяха и тези за инцидентно или нарочно сваляне на самолета с ракета, като тук предполагаемите извършители бяха разнородни. Според една от тези версии машината е била уцелена по време на американско-тайландски учения. Според друга версия след като машината е променила незнайно защо курса си, американците в базата „Диего Гарсия“ са я свалили, защото са помислили, че тя е била на път да извърши атака в стил 11 септември 2001 година.

Често тиражирана е и версията, че самолетът е бил отклонен от курса си от пилота му, който искал заради семейни проблеми, или заради проблеми с предполагаема любовница да се самоубие. Близките на пилота отрекоха категорично тези версии, очернящи името му и намекващи, че той е отговорен и за масово убийство.

Сред физически невероятните теории бяха тези за отвличане на самолета от извънземни, за всмукване на машината от незнайно откъде появила се черна дупка или за сблъсък с метеор.

В Уикипедия има дори специален раздел, посветен на различните версии за изчезването на самолета.

След няколко месеца, на 17 юли, ще бъде отбелязана десетата годишнина от друга голяма самолетна трагедия, отново свързана с машина Боинг 777-200ER на същата малайзийска авиокомпания „Малейжа еърлайнс“. Става дума за самолетът, изпълняващ полет МН 17 от Амстердам до Куала Лумпур с 283 пътници и 15 души екипаж от разнородни националности, който беше свален над Източна Украйна с ракета земя-въздух от ракетната система „Бук“. Никой не оцеля при тази трагедия, породила огромно възмущение. И докато се водеше разследването за нея, а Русия и Украйна си разменяха обвинения за това кой е отговорен за нея, се появиха конспиративни теории за връзка между двете самолетни катастрофи, припомнят Би Би Си, „Нюз“, „Дейли експрес“ и "Дейли мейл". Според една от тези версии Русия била отговорна и за двете трагедии, за да бъдат наказани САЩ, чиято компания е "Боинг", пише „Дейли експрес“. И в двата случая катастрофите са последвали налагането от страна на САЩ на санкции на Русия заради тогавашните й действия в Украйна. Според друга версия втората трагедия е била отмъщение на Русия от името на Китай заради първата трагедия, за която конспиратори предполагат, че се дължала на сваляне на самолета с американска ракета, добавя изданието „Нюз“. Най-невероятната версия обаче идва от намек на проруския сепаратистки лидер от Източна Украйна, руснака Игор Гиркин, че телата на жертвите на полет МН 17 „не са били на наскоро умрели хора“, съобщиха през 2014 г. Би Би Си и „Дейли мейл“. Оттам се зародиха и конспиративни теории, че не е имало два самолета, а ставало дума за една и съща машина - тази, изпълнявала полет МН 370, която била отвлечена, за да бъде използвана после в злокобен сценарий на свалянето на самолет над Източна Украйна. Конспираторите твърдяха, че отломките от самолета, изпълняващ полет МН 17, открити в Украйна, са всъщност отломки от самолета, изпълнявал полет МН 370. Тези конспиративни теории породиха възмущение у близките на пътниците и екипажа на полет МН 370 и у близките на пътниците и екипажа на МН 17, които припомниха, че общо в двете трагедии са загинали в рамките на няколко месеца 537 души, с чиято памет никой не трябва да се подиграва или да злоупотребява. През ноември 2022 г. Гиркин беше сред осъдените на доживотен затвор от съд в Нидерландия за свалянето на самолета над Източна Украйна, припомня Асошиейтед прес. Той беше съден задочно.

Мистерията с полет МН 370 стана повод и за създаването на документални филми и за написването на няколко книги, в които обаче така и не може да бъде даден окончателен отговор на въпроса какво точно се е случило преди десет години.

Б. ред. - Статията препечатваме от БТА.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

07.03 2024 в 18:06

Алфа,

Аз имах подобно преживяване по същото време. Тогава една Чебурашка ме убеждаваше, че всъщност МН-370 не е изчезнал, а е отвлечен от ЦРУ и разбит в Украйна с цел "краварите" да натопят рашетата, че уж го свалили. А истинският МН-17 всъщност изобщо не е бил свален, а си е кацнал благополучно в Куала Лумпур, а на пътниците и пилотите било заповядано да мълчат. Като доказателство за тезата си въпросната матрwошка споменаваше, че труповете миришели на мърша, демек не били пресни... :D

-685

3

Козин Човков

07.03 2024 в 15:47

"Става дума за самолетЪТ, изпълняващ полет...". Докога с тази пълна неграмотност?

2550

2

alfakentavur

07.03 2024 в 15:36

Когато рашистите свалиха Боинга над Украйна аз за пръв път съзнателно се сблъсках с рашистки трол.
Един ден се чудех може ли някой такива глупости да говори. И после разбрах, че това му е работата или в най-добрия случай е полезен идиот.

Та онзи и*иот твърдеше, че няма начин рашистите да са свалили малайзийския Боинг. Защото цветовете на знамето на Малайзия и на Рашистан били едни и същи. И, видите ли, щели да си помислят, че това е рашистки самолет.
Боже Господи....

-685

1

Козин Човков

07.03 2024 в 15:30

И БТА е неграмотна. "От изчезването на самолетЪТ..."

 
X

Да помогнем на украинските деца!