Билбао продължава в Евролигата за сметка на Каха

OFFNews 23 декември 2011 в 12:32 1232 0

Каха Лаборал - Билбао Баскет. Снимка: БГНЕС
Каха Лаборал - Билбао Баскет. Снимка: БГНЕС

Баскетболистите на Билбао записаха драматична победа със 77:72 в испанското дерби срещу Каха Лаборал в последния кръг на група "А" на Евролигата.

Успехът класира отбора във фазата на Топ 16 на най-авторитетния турнир на континента, за сметка на Каха. Двата състава от Баската област завършиха с по 5 победи и 5 загуби, но в преките двубои Билбао е с два успеха, след като през ноември надигра състава от Витория и като гост с пет точки - 89:84. Така Билбао е четвърти, а Каха Лаборал - пети и отпада. В групата първи завърши турския Юлкер Фенербахче, който има баланс 6-4, както и гръцкия Олимпиакос, но е с по-добри показатели. Трети с 5-5 е италианският Канту. Изненадващо Олимпия Милано се класира за фазата на осминафиналните групи. Италианският отбор надделя в група С над Партизан със 72:66 в Белград. Така сръбският тим отпада за първи път от шест години толкова рано. Олимпия се нуждаеше от победа с четири точки разлика, за да продължи напред. В третата част обаче те отстъпваха с 11. В последните пет минути на мача италианския състав на треньора Серджо Шариоло беше безпогрешен, благодарение на вдъхновената игра на Малик Хеърстоун (18 точки и 4 борби), Омар Кук (17 точки)и Йоанис Борусис (13 точки), резултатът беше обърнат.

За Топ 16 се класираха: Юлкер Фенербахче (Турция), Олимпиакос (Гърция), Канту (Италия), Билбао Баскет (Испания), ЦСКА (Русия), шампионът Панатинайкос (Гърция), Уникаха (Испания), Жалгирис (Литва), Реал (Испания), Макаби ТА (Израел), Ефес Пилзен (Турция), Олимпия Милано (Италия), Барселона (Испания), Монтепаски (Италия), УНИКС Казан (Русия), Галатасарай (Турция).

Жребият ще бъде изтеглен на 28 декември в Барселона. Двубоите в четирите групи ще се играят от 16 януари до 1 март. Първите два отбора продължават на четвъртфинали във формат до 3 победи от 5 мача до 5 април. Финалната четворка ще се състои от 11 до 13 май в зала "Синан Ердем" в Истанбул.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки