Протестиращите срещу шистовия газ: Затвор за Караджова и Трайков

OFFNews 10 декември 2011 в 14:42 2404 1

Протест срещу добива на шистов газ.
Протест срещу добива на шистов газ.

Десетки протестиращи срещу проучванията и добива на шистов газ у нас скандираха "Затвор за Нона Караджова и Трайчо Трайков" на днешното поредно шествие в столицата.

Призивът на организаторите е всеки, който протестира, да носи средство, с което да вдига шум. „За да бъдем най-накрая чути от управляващите”, гласи мотивът за изискването.

Преди да тръгнат към сградата на Министерството на икономиката, протестиращите изслушаха българския химн.

В центъра на Добрич също се събраха над 200 души. Освен добричлии на протеста бяха дошли и жители на Варна и Каварна. Организатори на тамошната проява са Инициативен комитет „Добрич против добива на шистов газ” и група граждани.

Пред сградата на общината в Добрич протестиращите прочетоха декларация, адресирана до президента на България, премиера и председателя на Народното събрание. В документа те посочват, че искат незабавно налагане на мораториум върху използването на технологията „хидравличен удар” и спиране на всички открити процедури за проучване и добив на природен газ, прекратяване на концесии с компании, които биха използвали този метод до приемането на закон, забраняващ използването на технологията.

Русе също ще бъде част от националния протест срещу добива на шистов газ в България. От 19 ч. на Централния площад пред Съдебната палата ще се проведе "Мърморещ протест" със свещи, като целта е „да им настръхнат косите”. Инициативата в Русе е част от серия протести на създадената на 26 ноември „Гражданска инициатива за забрана на проучването и добива на шистов газ в България, по метода хидравлично разбиване”. На протестите не могат да бъдат издигани знамена и символи на политически партии, уточняват организаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews