Над 1000 на окупацията на парламента в 20-ия ден на протеста (на живо+видео)

OFFNews 03 юли 2013 в 07:51 14412 40

Протестът пред парламента на 3 юли. Снимка: Владимир Йончев
Протестът пред парламента на 3 юли. Снимка: Владимир Йончев

 Над 1000 души се събраха към 9 ч., за да окупират парламента в 20-ия ден на протести. Към Народното събрание се стичат все повече и повече хора.

Протестиращите започнаха да се събират още от 8 ч. Началният час на сутрешното "кафе пред парламента" бе изтеглен с 30 минути, за да може и най-ранобудните депутати да не могат да избегнат "народната любов", идвайки на работа.

Хората са категорични, че ще стоят на жълтите павета, докато правителството с премиер Пламен Орешарски не подаде оставка. Очаква се протестът да прерасне в целодневен и участниците в сутрешното "пиене на кафе" пред парламента да останат до началото на вечерния протест - от 18,30 ч. пред Министерския съвет. 

Протестът по минути:

15.41 часа - Полицаите раздигаха насила хората, насядали на пътното платно. Движението е пуснато отново, а хората са на тротоарите.

15.31 часа - Близо 20 патрулни автомобила и един автобус с полицаи дойдоха на мястото, като подканиха протестиращите да напуснат кръстовището. В отговор получиха покана да се включат в протеста, като хората скандираха: "Елате при нас, протестът е за вас". Един от протестиращите беше задържан.

15.10 часа - Движението беше пуснато, но протестиращи продължават да стоят на пътното платно. Някои от тях сядат на земята и не пускат автомобилите да минават. 

15.07 часа - Протестиращите казаха на полицаите, че ще вдигнат блокадата, ако арестуват Волен Сидеров.  

14.58 часа - Блокадата на кръстовището на "Оборище" и "Левски" продължава. Протестиращите насядаха на асфалта. Градският транспорт, който минава през района е напълно блокиран.

12,06 часа - Хората замерят сградата на парламента с яйца. 

11,20 часа - Хората на протеста намаляха значително, повечето отидоха на работа с уговорката да се върнат в обедната почивка. Пред сградата на Народното събрание има 100-тина човека.

11,00 часа - Екип а ТВ7 е освиркан и помолен да напусне кръстовището "Оборище" и "Левски".

10,24 часа - След повече от час блокада на "Оборище" протестът оредя и блокадата поддържаха не повече от 20-ина души. Полицаите използваха този момент, за да започнат преговори с протестиращите, за да отстъпят от пътното платно. Думите им "Нямате право да стоите тук" обаче бяха посрещнати със смях от протестиращите. Докато течаха "преговорите" демонстранти повикаха свои приятели, които в този момент бяха пред парламента. За отрицателно време кръстовището се напълни с поне 100 души. "Как може да пускате Волен Сидеров в парламента, а нас - не" бе увещанието на протестиращите, което свали напрежението. Полицаите не можаха да сдържат смеха си, след което и те, и протестиращите отстъпиха малко и бе освободен завоят към "Оборище", за да могат огромните колони тролейбуси да се изтеглят по посока "Сточна гара".  

10,19 часа - Полицията изведе възрастен мъж от протеста и го прибра в зоната за сигурност. Стана ясно, че човекът е спорил остро с протестиращи и служителите на реда са го отвели, за да не се стигне до физически сблъсък.

9,50 часа - ПОЛИЦИЯТА АРЕСТУВА ЖУРНАЛИСТА НАЙО ТИЦИН, КОЙТО ПРЕМИНА ЗАГРАЖДЕНИЯТА ПРИ ПАРАДНИЯ ВХОД НА ПАРЛАМЕНТА, ОБЛЕЧЕН В УСМИРИТЕЛНА РИЗА И С МАСКА НА ЛИДЕРА НА "АТАКА" ВОЛЕН СИДЕРОВ. ТИЦИН БЕ ОТВЕДЕН В КАБИНКАТА ЗАД ПАРЛАМЕНТА, А 30-ИНА МИНУТИ ПО-КЪСНО - ОСВОБОДЕН. "ЦЕЛТА МИ Е ПОСТИГНАТА - ВСИЧКИ КАМЕРИ ЗАСНЕХА КАК ПОЛИЦИЯТА ИЗВЕЖДА ВОЛЕН СИДЕРОВ В УСМИРИТЕЛНА РИЗА ОТ ПАРЛАМЕНТА", КОМЕНТИРА АКЦИЯТА СИ ТИЦИН.

9,45 часа - Между 50 и 100 протестиращи блокират кръстовището на ул. "Оборище" и "В. Левски". 

9,15 ч. - 20-ина протестиращи блокираха кръстовището на ул. "Московска" и "Г.С. Раковски", за да попречат на депутатите да влязат оттам към парламента. Те спряха движението на автомобили. По протежението на "Раковски" има много полицаи, които обаче не се намесват, а наблюдават. Образува се колона от автомобили. След няколко минути полицаи приканват протестиращите да освободят движението и някои от протестиращите се дръпват, други остават на платното. Обръщат се към униформените с: "А може ли да пресичаме" и след утвърдителния отговор блокират отново, пресичайки постоянно. В крайна сметка към служителите на реда се присъединява регулировчик, който прекратява тази акция.

9,06 часа - Стичат се все повече хора, на групи. Протестиращите са над 1000.

9,04 часа - Протестиращи облепиха сградата пред парадния вход на Народното събрание с тоалетна хартия.

8,55 часа - Група любопитни японски туристи излезе от хотел "Радисън". Впечатлени, японците започнаха да правят снимки на протестиращите. Малко по-късно полицай влезе в ролята на гид и ги доведе по-близо до парламента, за да го разгледат.

8,50  часа -  Протестиращите са над 500. Хората идват, носейки кафе, свирки, вувузели. Чуват се тъпани и скандирания "Оставка!".

8.43 часа - Част от депутатите вече влязоха необезпокоявани в парламента. 

8.32 часа - Протестът блокира бул. "Цар Освободител" пред Парламента. 

8,00 часа - няколко десетки протестиращи са се събрали при сградата на Народното събрание. Викат "Оставка". Полицаите са в пъти повече. Те са подредени в колона, препречваща достъпа до всички входове на Народното събрание. Полицаите са препречили достъпа до градинката между парламента и Ректората и стигат до спирката на тролейбусите при Националната художествена академия. От задната страна на парламента е отцепено цялото пространство между парламента  и храм-паметник "Александър Невски".

7,30 часа - Полиция изтиква дошлите няколко десетки протестиращи за сутрешното кафе пред парламента от пространството при храм-паметник "Александър Невски" с мотив, че е планирано "специално мероприятие" и хората не могат да стоят там. Няма насилие. Служителите на реда обаче събират лични карти на хората за проверка, а след като ги отстраняват правят кордон.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!