Митинг в центъра на София настоява за достойна подкрепа за украинските бежанци (видео)

Демонстрантите искат оставката на вицепремиера Калина Константинова заради "некомпетентност и недопустимо отношение"

OFFNews 07 юни 2022 в 19:25 6989 4

Митинг в центъра на София настоява за достойна подкрепа за украинските бежанци

Снимка Стефан Йончев / OFFNews

Митинг в центъра на София настоява за достойна подкрепа за украинските бежанци

Около 200 души се включиха в митинг на площад "Независимост" в столицата, който настоява за "достойна подкрепа за украинските бежанци от българската държава".

"Вече повече от три месеца след началото на тази война на унищожение срещу украинския народ българските институции демонстрират тежки организационни дефицити в справянето с бежанската криза. Нещо повече. Забелязват се ясни злонамерени тенденции. Систематично не се оказва помощ и закрила на бежанците - предимно майки с деца. Свидетели сме на неадекватност и дори враждебност към търсещите убежище у нас украинци. Вместо българските институции енергично да се противопоставят на пропутинистката пропаганда, те твърде често съдействат в изграждането на негативен образ на бежанците, като използват единични случаи, за да обобщават и да наложат в българското общество крайно негативни нагласи към украинците и Украйна" - заявиха демонстрантите.

"Без всекидневните усилия на множеството доброволци и благотворителни инициативи досега щеше да се стигне до хуманитарна катастрофа. Но колкото и да е ключова помощта на самоорганизиралите се български граждани, тя само частично може да компенсира бездействието и злонамереността на институциите. Позорното изявление на вицепремиера Константинова от 30 май е последното от поредица действия, целящи да прогонят украинските бежанци. Същевременно върху българския народ се поставя срамно клеймо като безчувствени и безчовечни индивиди, неспособни да проявят най-елементаро съчувствие и солидарност към беззащитните и лишени от дом украински бежанци" - заявиха организаторите на митинга.

Те настояват за: "отчет на средствата, получени от ЕС за справяне с бежанската криза; прекратяване на порочните практики и изготвяне на цялостна стратегия за подкрепа на украинските бежанци; адекватна комуникация на стратегията и конкретни мерки за противопоставяне на пропутинистката пропаганда; стъпки за интеграцията на бежанците - на първо време масово организиране на курсове по български език за възрастни и деца, приемане на децата в детски градини и училища; оставка на вицепремиера Калина Константинова поради некомпетентност и недопустимо отношение, несъвместими със заемания от нея пост."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2744

8

AAA

08.06 2022 в 01:10

Тролчетата наскачаха . Да го духате руски подлоги

2099

4

Mateevk

07.06 2022 в 21:20

Аз да отговоря за украинското контранастъпление-без нашето оръжие толкова! А да се радва на руското настъпление може само някой с напълно извратена ценностна система!

1855

3

Чосър

07.06 2022 в 21:15

Не знам как е в Германия и Полша (само мога да се досещам), но организацията в Румъния е безукорна.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика