Гражданско присъствие иска прозрачност за продажбите в БДЖ

OFFNews 05 април 2016 в 13:05 2412 0

vlak
Локомотиви и мотриси отново ще се продават на таен търг утре

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт организира гражданско присъствие на 6-ти април от 9 до 11 сутринта пред сградата на Холдинг БДЖ в София на ул. Иван Вазов №3.

Въпреки нашият сигнал до прокуратурата от 08.03.2016 г. и временното спиране на процедурата по продажбата на 19 мотрисни влака и 34 локомотива на БДЖ Пътнически превози, процедурата бе обявена отново за 6-ти април, съобщават организаторите.

На 4-ти април, те са внесли искане до директора на Пътнически превози Димитър Костадинов за гражданско присъствие на организирания на 6-ти април таен търг.
Разследването продължава и към момента. Припомняме, че пред ръководството на БДЖ и на Министерство на транспорта, още през 2014 година бе представено предложението за реновиране на същите Електрическите мотрисни влакове (ЕМВ 32/33), които се продават в момента.
Ръководителите на БДЖ продължават да отклоняват въпроса за мотрисите за крайградски и пътнически влакове с твърдението, че ще бъдат закупени мотрисни влакове за дълги разстояния. Това показва или непознаване на пазарите, или умишлени действия.

Така например, пътническият влак София – Перник, спира на всяка една спирка по трасето, докато бързият влак София – Благоевград - Петрич - Кюстендил би трябвало да спира само на няколко от възловите гари. В момента, тези влакове се обслужват с локомотиви вместо от мотриси, което би било по-евтино от експлоатационна гледна точка.

По непотвърдена информация, един от обявените на търга локомотиви Skoda, внесен през 1994 г. е напълно годен и има нужда само от няколко резервни части, твърдят от гражданската инициатива.

Те настояват за цялостна дискусия за ефективната експлоатация в БДЖ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки