ДАНСwithme Global осъди насилието на протестите

OFFNews 15 ноември 2013 в 10:00 1906 0

Подкрепа за студентските протести от маратона в Ню Йорк. Снимка: ДАНСwithme world
Подкрепа за студентските протести от маратона в Ню Йорк. Снимка: ДАНСwithme world

 

Протестиращите български емигранти от групата ДАНСwithme Global осъдиха насилието над протестиращи у нас.

В писмо до медиите те изразяват безпокойство от "използваната прекомерна и непропорционална физическа сила и произволни действия от страна на служителите на Министерството на вътрешните работи по време на 152-ия и 153-ия ден от антиправителствените протести (12 и 13 ноември) срещу студенти и граждани, упражнявaщи своето конституционно право на протест и мирно сдружаване".

"Смятаме, че последвалите акции на правоохранителните органи след 12-ти ноември – „визити” по домовете на граждани, участвали в протеста, призоваване на протестиращи на разпит, изискване на лични карти и записване на лични данни на участващи в протеста, нахлуването на служители на МВР на територията на някои софийски университета без нужното позволение – са произволни действия, които нарушават правата на протестиращите и са насочени единствено към прилагане на психически натиск върху протестиращите и на ограничаване на техните протестни действия. Подобни акции и нарушения от страна на правоохранителните органи са системно съобщавани от медии и протестиращи от началото на антиправителствените протести", пишат членовете на групата.

Те добавят, че осъзнават и оценяват ролята и задължението на служителите на МВР да охраняват обществения ред и опазят сигурността на гражданите, но това не трябва да бъде за сметка на основни права и свободи.

ДАНСwithme Global призовава властите и институциите да проведат независимо и публично разследване на системните инциденти на нарушаване правата на протестиращите граждани, включително на случаите на прекомерна и непропорционална сила, използвана срещу протестиращите. Тези служители на МВР, които са издали заповедите и са участвали в инцидентите, трябва да бъдат незабавно подведени под отговорност, пише в писмото до медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика