Зеленски към България: Войната ни се струва много далечна, но пропълзява и до нас (видео)

Ние искаме да оцелеем и затова молим за помощ, заяви украинският президент

Георги Савчев 06 юли 2023 в 17:55 6923 5

Володимир Зеленски

Снимка Пресслужба на украинския президент

Володимир Зеленски

Украйна винаги ще бъде благодарна, че помогнахте за нашата защита. Краят на войната зависи от един фактор - от мощността на подкрепата, която използваме за охрана. Но и от санкциите срещу Русия, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на срещата си с политици, журналисти и граждани в Националния исторически музей в Бояна.

Войната винаги ни се струва много далечна и че никога няма да ни засегне. Но това пропълзява и до нас. Сегашният руски режим е последният поробител в Европа. Той трябва да загуби, както на бойното поле, така и в политиката, за да спечелят всички европейци. Вече доказахме - Русия няма такива ракети, които не могат да бъдат свалени. Путин е унизен, той е слаб и неадекватен цар. Ако решат, Пригожин и Кадиров могат да влязат в Кремъл. Руският диктатор става все по-слаб. Амбициите на Путин няма да се оправдаят. Руските войници нямат мотивация да се бият за един слаб и неадекватен ръководител, каза президентът на Украйна.

Съвременна Европа не може да си позволи лукса на вътрешните разделения, добави той.

Няма да критикувам българския президент, аз съм на гости. В България съм по покана на правителството, но се срещнах и с президента. Казах на българския президент: ако ние паднем, а Русия продължи напред, оръжието на България няма да стигне за нищо, дори да беше пет пъти повече. Затова логиката за повече или по-малко оръжие да остане в складовете не работи. Ние искаме просто да оцелеем и затова молим за помощ, заяви Володимир Зеленски.

Според него твърдението, че помощта за Украйна с оръжие ще удължи войната и няма да позволи да се постигне сигурност, е абсурдно и трябва да бъде опровергавано. 

В България съм заради недостига на оръжия, а и недостига на време. Днес имахме много важни преговори за енергетиката, а в Украйна имаме недостиг на електричество, имахме атаки срещу нашата атомна енергетика. В България има политици, които грешат: не войната предизвиква енергиен и продоволствен дефицит, а един човек - Путин. Русия предизвиква изкуствен глад. В Украйна имаме милиони тонове земеделска продукция, но не можем да я изнесем и да я дарим - заради блокирането на Черно море, каза президентът на Украйна.

Когато започна войната, светът се обедини. Украйна повлия върху това. Обърнете внимание - в България има различни политически течения, това е демокрацията. Кое е важно? Независимо от броя на тези, които са против, мнозинството се обедини. Ние се срещнахме днес с хора, които никога нямаше да бъдат заедно в управлението, но те се обединиха в името на своята държава, защото смятат, че България рискува, ако Украйна загуби, заяви Володимир Зеленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3650

5

ImBlack

06.07 2023 в 20:09

Победа за Украйна!
Евразийската фашистка кочина да гори в ада, барабар с малоумните си крепостни селяни, който са доволни от управлението на дребния КГБ-ейски изрод и шайката му клептократи!

-529

4

6екеr4о

06.07 2023 в 19:24

Докторе, уважаеми, моля не пропускайте Миша Горбачов и най-великия американски Президент Роналд Рейгън, Царство им Небесно!

Те наистина промениха света...

2073

3

Johnny B Goode

06.07 2023 в 19:13

И Путин ще остане в историята, редом до Хитлер и Пол Пот.
Виж за нашето недоразумение-президент никой няма да си спомня дори. Плужеците никой не ги помни.

710

2

Д-р Мазникуров

06.07 2023 в 19:05

Ако до края на 21-ви век все още има някаква човешка "цивилизация", Зеленски ще остане в Историята като една от Големите Личности, Национални Апостоли и Водачи на този век! Подобно на Джузепе Гарибалди, Лорд Байрон, Президента Линкълн, Симон Боливар, Васил Левски, Канцлера Бисмарк и още ред други за 19-ти век! А псевдо-геройчета, диктаторчета, злодеи, техните лакеи и гадни гномове-садисти и маниаци като Пусьо, Орбанчо и нашият жалък ГуменоГадовец редом с тях, ще бъдат оплюти и презрени от идните, надявам се по-мъдри и достойни поколения!

12078

1

edin slep

06.07 2023 в 18:38

Много, много впечатляващо! Разликата с нашия президент е като между световен учен и селския магазинер.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки