Зеленогорски: Доброволните отряди за самозащита са опасни за реда

OFFNews 18 юни 2015 в 09:30 3661 10

Трябва държавата и общините да са си на мястото и структурите, които отговарят за опазване на обществения ред, да си свършат работа. 1 млрд лева се дават за работата МВР на година и стотици милиони от общините за опазване сигурността на гражданите и техните имоти. Каква самоорганизация на населението, при положение, че няма закон за това? Опасно е за реда в държавата. 

Това каза в БТВ тази сутрин съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите“ Найден Зеленогорски, попитан за отрядите от доброволци, които се правят в някои населени места за опазване на реда.

Какво би станало, ако загине човек? Какво става тогава с тези хора, които са се самоорганизирали? Така че, наистина по-внимателно в този процес, призова Зеленогорски. 

Той подчерта, че решаването на проблема с битовата престъпност и сигурността ще дойде от по-добро сработване на кметовете, държавните органи и МВР. МВР да си свърши работата. МВР работи, но е очевидно, че има систематична грешка. Държавата трябва да е на мястото си, общините да изпълняват правомощията си, да не се допускат десетки хора да се регистрират фиктивно на един адрес, изброи като мерки Зеленогорски. Сътрудничество с полиция, повече квартални полицаи, които да работят на терен с хората, да осъществяват превенция и да проверяват непознатите за мястото, според Зеленогорски също е част от решението. 

Това е по-традиционният подход, но той дава резултат, подчерта още съпредседателят на Реформаторите и добави, че трябва да се промени балансът в МВР. По думите му, в момента 1/3 от служителите на МВР са административни, а трябва да е обратно – по-голямата част да са униформени и да са на терен. Надявам се г-жа Бъчварова да направи тази реформа, добави още Зеленогорски.

По думите му и сега кметовете имат право да задържат нарушителите, но ако кметът е една крехка жена например, как си представяте физически да стане това, попита Зеленогорски и призова за законови промени, които да засилят правата на инспекторатите към общините и да позволят създаването на Общинска полиция, за да може усилията по опазването на обществения ред да са в рамките и под контрола на закон. 

Ако се оставят хората да се самоорганизират, да се въоръжават и сами да се пазят, това е пълен абсурд. Не може да ходят хора с тояги и брадви по улиците, при положение че има закон, кмет, местна власт, инспекторати, МВР и институции, подчерта Зеленогорски. Той припомни, че и сега има действащ закон за организиране на хората в доброволни отряди, но при пожари и крупни аварии, за опазване на полските имоти, и в него не са регламентирани действия на паравоенни формирования. 

Като председател на регионалната комисия в парламента Зеленогорски добави също, че докладът за интеграция на ромите е 700 страници и след средствата, които са вложени в този процес, може да се направи извода, че усилията за интеграция на ромите не са полагани в правилната посока. Трябва образование, социална интеграция, възможности да работят и да се квалифицират, категоричен бе Найден Зеленогорски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews