Зелените обжалваха разрешението за строителство на "Южен поток"

OFFNews 09 август 2014 в 17:24 2477 4

На 8 август "Зелените" внесоха жалба до Върховния административен съд срещу разрешителното за предварително изпълнение на част от проекта "Южен поток" в България, съобщиха от партията.

"ЗЕлените" обжалвали и самото строително разрешение пред Министерски съвет.

"Целта на нашите действия е да спрем този очевидно корупционен проект, който дава шанс за възпроизводство на олигархията в България. Според оценки на експерти, при сегашните параметри на газопровода, заложената чиста „печалба“ за мафията е поне 500 милиона евро. Бившият министър на икономиката Драгомир Стойнев вече призна, че фирми на корпулентния депутат от ДПС Делян Пеевски са били предвидени да участват в строителството на Южен поток на българска територия. Разкритията за финансиране на неговите медии чрез кредитополучатели на Корпоративна търговска банка (любимата банка на шефовете на държавни енергийни фирми) доказаха пряката връзка между властта и олигархичните кръгове", се казва в съобщение, разпратено до медиите.

"Зелените" не желаем възпроизводството на този модел и ще се борим за неговото разрушаване. Нашето убеждение е, че схеми като тази за Южен поток са в основата на зависимостта ни от шепа олигарси, причина за бедността на голяма част от населението ни и липсата на перспективи за растеж на базата на силен дребен и среден бизнес.

Ще продължим усилията си за спиране на проекта, като следващата ни стъпка ще бъде да изготвим по-подробна жалба относно строителното разрешително, и да я внесем във Върховния административен съд до 19 август", се казва още в съобщението.

Вчера лидерът на ДСБ Радан Кънев обжалва решението да се строи в Паша дере край Варна, като призова кмета на града Иван Портних да направи същото. Градоначалникът отказа да обжалва. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки