Заместник-омбудсманът подаде оставка и ограничи избора на Радев за служебен премиер

Кристина Минчева 27 март 2024 в 10:21 1122 0

Елена Чернева-Маркова

Снимка БГНЕС

Зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова

Заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова е подала оставка по лични причини, съобщи председателят на Народното събрание Росен Желязков в началото на днешното пленарно заседание. През април Чернева трябваше да заеме позицията на омбудсман, след като Диана Ковачева бе избрана за съдия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). 

Освен че при настоящата ситуация парламентът трябва да проведе спешно избор както на омбудсман, така и на негов заместник, тъй като от април няма да има кой да заема тази длъжност, зам.-омбудсманът е една от позициите, от които след промените в Конституцията президентът може да посочва за служебен премиер.

Така оставката ѝ стеснява още повече кръга за избор. При очертаващия се пореден служебен кабинет държавният глава ще може да избира служебен министър-председател не от 10, а от 8 души, сред които са председателят на Народното събрание, управителят или един от тримата подуправители на БНБ и председателят на Сметната палата или двамата му заместници.

Елена Чернева-Маркова беше избрана през 2020 г. единодушно от парламента по предложение на неправителствени организации.

По закон в случаите на предсрочно прекратяване на мандата на омбудсмана, нов омбудсман се избира в срок един месец от влизането в сила на решението за прекратяване.

Омбудсманът се избира от НС за срок от пет години и може да бъде преизбиран на същата длъжност само за още един мандат. Заместник-омбудсманът също се избира от парламента, но по предложение на омбудсмана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!