Законът на ГЕРБ за бежанците падна в парламентарна комисия

Йорданка Веселинова 17 март 2022 в 17:11 1906 1

Снимка OFFNews

Парламентарната комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите отхвърли предложения от ГЕРБ законопроект за изменение на З акона за убежището и бежанците с 5 гласа "за", 0 "против" и 9 "въздържал се".

Според законопроекта на Десислава Атанасова и група народни представители от ГЕРБ-СДС, настаняването на украинските бежанци трябва да е в общински имоти и жилища, а наемите и режийните разходи да се покриват от държавния бюджет. Срокът за настаняване е 12 месеца и може да бъде удължаван с още 6. В общините пък следва да се организират пунктове, на които да се подават всички документи за работа, здравни и социални грижи, за кандидатстване за детски градини, ясли и училища, както и за записване на курсове по български език.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС представи законопроекта. Той заяви, че държавата трябва бързо да обработва документите на влизащите в страната. Чолаков поиска управляващите да подкрепят предложението им на първо четене, а преди второто да се направят необходимите корекции. Той изрази надежда, че четворната коалиция ще прояви този толеранс и ще подкрепи предложението на парламентарната му група.

Председателят на комисията проф. Андрей Чорбанов от ИТН коментира, че идеята за общините е добра, но тя не би сработила без целенасочена държавна политика по настаняването на бежанците. 

"Отнасяме се към бежанците от Украйна по различен начин. Дали е правилно няма да коментирам", допълни той.

От Държавната агенция за бежанците заявиха, че нормативните актове не са начинът, по който държавата ще реагира на кризата. 

Васил Стефанов от "Продължаваме промяната" заяви, че предложението не отговаря на изискванията на директивата на ЕС. Той каза още, че освобождаването от такси би поставило украинските бежанци в по-привилегирован режим от българските граждани.

От ДПС коментираха, че стратегията на управляващите е да бъдат контра на опозицията и да блокират всяко едно предложение, идващо от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови