Забраняват приватизацията на ВМЗ-Сопот и "Кинтекс"

ОFFNews 13 април 2016 в 14:13 2226 0

ВМЗ-Сопот и "Кинтекс" влизат в списъка на забранените за приватизация държавни дружества. Темата е влязла като извънредна точка по време на днешното заседание на Министерския съвет. 

Това казаха пред журналисти министърът на икономиката Божидар Лукарски и този на финансите Владислав Горанов.

В средносрочната фискална програма, публикувана миналата седмица от Министерството на финансите, е прогнозирана евентуална продажба на двете военни дружества и именно това стана повод за недоволство от страна на АБВ и БСП.

Днес обаче Горанов обясни, че това е станало, защото е сработила стандартна процедура, при която всички дружества, които са извън забранителния списък за приватизация, се обявяват за такава.

"Вероятно е можело Агенцията за приватизация да се консултира с ресорния си министър, но в хода на съставяне на тригодишната бюджетна прогноза тя е спазила закона, без да се консултира по целесъобразност с него. Затова посочила план за приватизация на тези дружества, които са били извън забранителния списък", заяви Горанов.

Според финансовия министър не е имало спорове по темата и не се е случило нищо драматично.

Преди да се разбере, че ВМЗ-Сопот и "Кинтекс" влизат в забранителния списък, от АБВ и БСП се изказаха остро срещу това, че управляващите дават възможност те да бъдат приватизирани. И двете партии обявиха, че подозират скрити интереси зад приватизирането на безценица на двете дружества от военнопромишления комплекс (ВПК).

АБВ и БСП заподозряха, че с това държавата иска да срине работещите ВМЗ-Сопот и "Кинтекс".

"Тези предприятия са на печалба", категорична беше Корнелия Нинова от БСП.

От партията на Първанов пък поискаха среща с премиера Бойко Борисов, за да защитят дружествата.

Зам.-председателят на АБВ Румен Петков заяви, че възможността за приватизация на ВМЗ-Сопот и "Кинтекс" позволява "тези български солидни компании да бъдат откраднати, разграбени, да бъдат продадени на безценица".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки