За кого ще гласуват видни представители на левицата

OFFNews 27 юли 2014 в 11:58 1180 0

48-и Конгрес на БСП

Преди да влязат в зала 1 на НДК, където се провежда изборния 48-и Конгрес на БСП, изявени представители на Столетницата коментираха какво очакват от форума и за кого от 29-те кандидати за лидерския пост ще гласуват.

Едва ли е тайна, че залагам на Мая Манолова, каза военният министър в оставка Ангел Найденов, който живее с Манолова.

По думите му няма друг подобен Конгрес на БСП, който да е бил натоварен с толкова значимост и драматизъм.

"Очаквам в това състезание да има хора, които реално участват, а да не са само гласове. Силно се надявам кандидатите да не бъдат използвани", коментира още Найденов. 

Той смята, че Столетницата се справя по-добре, когато е извън властта: "Не че предпочитаме да сме в опозиция, а се доказваме като партия и парламентарна група в опозиция. Имаме всичко, което би могло да ни носи резултати. Няма да говорим за изборите днес, това, за което трябва да говорим посоката на обновлението и реформирането, в която трябва да върви БСП".

Георги Кадиев, който е сред кандидатите за лидер, обяви, че БСП не може и няма право да спечели предстоящите парламентарни избори. Той обяви още, че за него България е над партията.

Кадиов каза още, че няма да коментира опонентите си, така като те не коментират неговата кандидатура.

"Промяната може да започне с всичко, независимо дали лидер ще е мъж или жена. Зависи до каква степен ще излезем силни и единни оттук", каза Антон Кутев.

Според него инстинктът за самосъхранение на социалистите ще сработи и ще излязат по-силни от днешния когрес. И той смята, че БСП е много по-силна в опозиция.

"Това не означава, че целите не са за победа на предстоящите избори, напротив има развитие, ако днешния конгрес мине добре, ако ние излезем по-силни, спокойно можем да се борим за първа политическа сила", смята Кутев.

Той не пожела да сподели с медиите кой е неговият фаворит за лидер на Столетницата.

Журналистът от "Дума" Александър Симов обяви на влизане в НДК, че е направил писмен самоотвод от надпреварата за лидерския пост.

"Прецених, че моето място не е в тази битка, точно на този конгрес. Мисля, че има хора сред кандидатите за лидер, които изразяват и моите идеи. Не искам аз да създавам допълнително усещане за тарапана след толкова много кандидати".

Симов отказа да назове фаворит сред кандидатите, уточни, че няколко от тях, които изразяват неговите идеи. Отказа да направи и прогноза за балотажа, защото личните му проучвания показали много разнопосочни резултати.

Все пак призна, че харесва Драгомир Стойнев и Янаки Стоилов. Председателят на парламента Михаил Миков го забавлява, но не е чул идеите му.

"Искам следващият лидер на БСП да бъде един автентичен социалист, който наистина осъзнава, че проблемът на БСП не е, че е лява партия, а че не е достатъчно лява партия", уточни журналистът. Той чака да чуе в залата идеите на кандидатите.

Сашо Симов иска на следващите избори БСП да се яви с името си, а не в коалиция, в която липсва името на партията.

"Очаквам от сериозните кандидати да кажат преди всичко как оценяват ситуацията в България и какво стъпки смятат да предприемат, за да можем да решаваме проблемите. Ситуацията в партията е вторичен въпрос", коментира външният министър в оставка Кристиян Вигенин.

За сериозни кандидати той смята Драгомир Стойнев, Михаил Миков, Мая Манолова. Те добре познавали партията и имали опит на различни позиции.

Той изключва варианта Сергей Станишев да се кандидатира в последния момент за лидер на този Конгрес.

Конгресът на БСП започна в 11.25 ч. Откри го все още лидерът Сергей Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки