За Денков общият кабинет с ГЕРБ си е струвал

Йорданка Веселинова 30 март 2024 в 11:14 1175 0

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Премиерът в оставка акад. Николай Денков

"Струваше си" - с тези думи премиерът в оставка Николай Денков отчете свършеното от общия кабинет с ГЕРБ-СДС в рамките на третото Общо събрание на "Продължаваме промяната". 

Той посочи 20 постижения на правителството, заради които си е струвало общото управление с партията на Бойко Борисов, сред които модернизацията на БДЖ, ръстът в икономиката, понижението на инфлацията, закупуването на медицински хеликоптери, Шенген.

"Мога да Ви уверя, че до края на годината, ще има решение за приемане на България в Шенген и по суша", съобщи той.

По думите му още преди края на годината България ще постигне критериите за инфлация и датата 1 януари 2025 г. е постижима за влизане в еврозоната.

"Справяхме се добре, защо обаче тогава се стигна до избори?" - реторично попита той.

Денков коментира, че днес се поставя фактическото начало на предизборната кампания, като по думите му отиването на изборите е било неочаквано. По думите му още от избирането му за премиер през лятото на 2023 г. е имало борба за постигането на приоритетите, с които ПП влиза в политиката, и донякъде е успяла да постигне целите си.

Той съобщи още, че през юли 2023 г., няколко седмици след избиране на ротационния кабинет, ПП-ДБ изпратили на ГЕРБ-СДС предложение за механизъм за вземане на решенията и попълване на регулаторите, като отговор и до днес не е получен. Той коментира, че въпреки това до декември миналата година парламентът е работил усилено, но всичко спира през януари 2024 г. По думите му това е била и индикацията за бъдещето на общото управление.

"Само Мария Габриел искаше да има истински преговори", съобщи премиерът в оставка.

Той отбеляза, че тя е направила няколко грешки, но въпреки това се е държала като истински политик, за разлика от останалите представители на ГЕРБ-СДС, които "лъжели от сутрин до вечер". Денков изтъкна, че в хода на разговорите решенията се взимали не от ГЕРБ, а от Делян Пеевски и истинската коалиция не е между ГЕРБ и ДПС, а между ГЕРБ и Делян Пеевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки