ВСС не хареса промените в Конституцията

Йорданка Веселинова 03 октомври 2023 в 11:17 3384 1

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Заседанието на ВСС

Правната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не подкрепи нито една от основните промени, заложени в конституционната реформа на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Днешното извънредно заседание на ВСС продължи малко повече от час, като през повече от половината от времето се четеше становището на Съвета, в което на практика се вади един-единствен извод - "ВСС има резерви към текстовете".

Основните критики:

ВСС не подкрепя създаването на Върховна касационна и Върховна административна прокуратура. Такова предложение е въведено чрез промяна в чл. 126 от Конституцията. Основната идея на вносителите е прокуратурите да следват структурата на съдилищата.

Съветът не харесва и идеята за орязване на правомощията на главния прокурор, и по-конкретно - отнемането на правото му да осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокуратури.

ВСС е против разделянето на ВСС на два органа - съдийски и прокурорски съвет. 

"Не може да пренебрегнем съществуващите съмнения за реализирането на тази изменения от обикновено, а не от Велико народно събрание", коментира Цветинка Пашкунова.

Според Пашкунова липсват мотиви, които да водят до решението за разделяне на ВСС. По думите ѝ става дума за "бланкетно отразена цел" - за гарантиране на независимо и справедливо правосъдие. Тя е на мнение, че с разделянето на ВСС тази цел е труднопостижима.

Други забележки се чуха и около баланса на властите, който според ВСС е накърнен, както и за намаляването на мандатите на "тримата големи", които не съответствали на решения на Конституционния съд.

ВСС е против забраната след изтичане на мандата на главния инспектор и инспекторите към ВСС, които няма да могат да заемат длъжности в органи на съдебната власт.

"Най-сериозният проблем"

За ВСС най-сериозният проблем е въпросът за това кой ще избира и кой ще членува в новия прокурорски съвет.

"Кадровата политика - назначаване, атестиране, кариерно развитие - може да бъде осъществявана от лица, изцяло външни за съдебната система, които не познават нейната работа в дълбочина. И не познават естеството на съдийската и прокурорската работа", заяви Пашкунова.

Изказването ѝ е по повод текстовете, според които в прокурорския съвет ще членуват 10 души, сред които главният прокурор, двама, избирани от прокурорите, един от следователите, както и шестима, избирани от Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

1

bls

03.10 2023 в 12:09

"текстовете, според които в прокурорския съвет ще членуват 10 души, сред които главният прокурор, двама, избирани от прокурорите, един от следователите, както и шестима, избирани от Народното събрание." - и как точно с 6 на 4 човека се гарантира независимостта на прокуратурата? Тия от НС са откачили. Кой луд ще подкрепи в прокурската (или съдебната) колегия мнозинство да имат членовете избрани от НС - нали цялата идея е независимост!?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки