Временна комисия в парламента ще обсъжда правата на психично болните

Кристина Минчева 23 ноември 2023 в 13:02 843 0

НС

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Пленарна зала

Временна комисия в парламента ще обсъжда правата на психично болните пациенти. Основната ѝ задача е свързана с проучване на това какви нарушения са констатирани у нас от българския омбудсман и Европейския комитет против изтезанията.

Комисията ще трябва да се заеме с това да изведе на водещо място в Националната стратегия за психично здраве гарантирането на спазване на правата на пациентите, да се обсъди и предложи отпадане на института на запрещението, съвместно с неправителствени организации и медицински експерти да се предприемат нужните стъпки да се осигури деинституционализирането на психично болни пациенти и зачитането на личния им избор. 

След края на дейността си комисията трябва да представи доклад и отделни проекти на решения. Тя ще работи до изчерпване на предметния ѝ обхват, но не по-късно от 6 месеца от създаването ѝ. 

В състава ѝ влязоха  12 народни представители:

Деница Сачева и Костадин Ангелов от ГЕРБ, Стела Николова и Росица Пандова от ПП-ДБ, Маргарита Генчева и Георги Георгиев от "Възраждане", Севим Али и Хатидже Георгиева от ДПС, Валентина Димова и Смиляна Нитова от БСП, Цветан Предов и Станислав Богдански от ИТН.

"Няма спор, че по отношение на хората с психични заболявания или други заболявания, които водят до тяхната непълноценност, има едно недобро отношение както към лицата, които отговарят за тях в здравните заведения, но и в самия начин, по който ние се опитваме с два лева храна на ден да дадем адекватни грижи на тези хора, които действително се нуждаят от специална грижа. Отношението към тях, касаещо насилие, неадекватно поведение, тоест отношение към хора, които приемаме, че са непълноценни и можем да се гаврим с тях, от персонала, действително е такова", каза Бранимир Балачев от ГЕРБ.

Според него трябва да се работи по въпроса, за да се създаде законово препятствие, така че да няма издевателства над тези хора. 

От опозицията подкрепиха предложението.

Иван Ченчев от БСП заяви, че има "крещяща нужда" от промени, а Цвета Рангелова от "Възраждане" каза, че партията ще подкрепи създаването на комисия.

Така Проекторешението, внесено от ГЕРБ, ПП-ДБ 137 депутати единодушно гласуваха "за" съставянето на комисията,  която ще се погрижи за правата на психично болните пациенти

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!