Вежди Рашидов откри парламента: Нека този път излезе нещо по-добро

Йорданка Веселинова 19 октомври 2022 в 09:41 2227 2

Откриването на парламента

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Днес тържествено се открива първото заседание на 48-то Народно събрание

"Нека този път излезе нещо по-добро." С това пожелание най-възрастният депутат - 70-годишният Вежди Рашидов - откри първото заседание на 48-ото Народно събрание.

"Най-добрият пророк на бъдещето е миналото", заяви той, припомняйки зимата на 1997 г., демократичните промени и съпътствалите ги протести.

В речта си бившият министър на културата, а сега народен представител от ГЕРБ-СДС, призова депутатите да мислят и да са смирени.

"Нека когато се изправим на тази трибуна, да помним, че всеки от нас има личен живот. Нека спорим, но да не се обиждаме", добави Рашидов.

"Сега стоим всички заедно след поредната тежка кампания. Едни - чегъртани, други - обидени, трети - забравени, четвърти - обругавани, пети - анатемосвани. Пак се чудим как, защо, накъде. През последните месеци се потопихме в реки от речи, опорки, заклинания и стремеж да докажем правотата си. Заляхме всичко с обиди и причинихме страдание. Най-лесният път е агресията и отрицанието. Но агресията ражда само агресия, а отрицание води до отрицание на отрицанието. Потънали в кризи и проблеми, често губим посоката си."

Бившият министър на културата при управлението на ГЕРБ произнесе умиротворителната си реч, след като миналата седмица се въвлече в "бурята", предизвикана от съпротивата срещу вероятността покана за откриването на 48-ия българския парламент да получи руската посланичка Елеонора Митрофанова. Рашидов нарече евентуалния ни отказ "обявяване на война", получи критики от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и иронични коментари от БСП.

Днес Митрофанова не присъства. Тя не бе поканена и като гост, каквито заявки даваха от "Възраждане".

В края на речта си Рашидов удари звънеца и откри 48-ото НС при кворум от 235 депутати от общо 240.

Депутатите се заклеха. След клетвата прозвучаха и химните на България и ЕС. По традиция "Възраждане" седнаха, когато започна химнът на Съюза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика