Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

Велико народно въстание V в стотния ден от началото на протестите

OFFNews 16 октомври 2020 в 06:58 3916 1

Снимка Архив

Днес е стотният ден от началото на протестите с искане за оставките на правителството и главния прокурор.

Днес той ще е под мотото Велико народно въстание V.

"След 17:00 всички, които не искат да мълчат, а да изметат мафията, се събираме в Триъгълника на властта на въстание!", пишат в анонса за него от Отровното трио.

Тъкмо днес премиерът Борисов няма да е в София. Той е в Брюксел за редовното заседание на Европейския съвет. В София за подкрепа на протеста обаче пристигат четирима депутати от Европейския парламент.

А иначе разговорите в Брюксел са с фокус отношенията между ЕС и Великобритания, преглед на изпълнението на Споразумението за оттеглянето на кралството и преговорите за бъдещото му партньорство с ЕС. Ще се дискутира подготовката за всички възможни сценарии след края на преходния период, приключващ на 31 декември 2020 г. Друга тема е изменението на климата. Дебатът ще се проведе в контекста на представеното от ЕК предложение на План за климата до 2030 г., в който амбицията за намаляване на емисиите в ЕС до 2030 г. е повишена от 40% на 55% спрямо нивата от 1990 г. Държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС ще обсъдят още настоящата епидемична обстановка вследствие на COVID-19, цялостната координация на мерките в отговор на пандемията и въпроси, свързани с разработването и разпространението на ваксина срещу новия вирус. Лидерите на държавите членки ще дискутират също отношенията между ЕС и Африка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews