'Възраждане' плаши с авария в АЕЦ 'Козлодуй'. Депутатите ги обвиниха, че всяват паника (обновена)

Йорданка Веселинова 03 юни 2022 в 13:29 3793 6

Цончо Ганев

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Цончо Ганев, депутат от "Възраждане" и зам.-председател на НС

Фалшива информация за "много тежък пожар" в българския АЕЦ прозвуча от парламентарната трибуна - в изказване на депутат от "Възраждане".

По време на редовния блиц контрол Цончо Ганев от партията на Костадин Костадинов се обърна към вицепремиера и финансов министър Асен Василев с въпрос за "регистриран тежък инцидент, който е застрашил ядрената безопасност". Въпросът бе зададен вицепремиера и финансов министър, когото Ганев нарече "вицепремиер с ресор енергетика". По думите на депутата въпросният пожар възникнал след края на ремонта на АЕЦ "Козлодуй" след разлив на няколкостотин литра масло. По думите му маслото е изтекло от главната циркулационна помпа.

Той попита дали са информирани всички институции, тъй като в края на месеца от АЕЦ "Козлодуй" излезли със съобщение, че плановият ремонт е приключил по план.

Властите отрекоха да има инцидент, застрашаващ безопасността на населението.

Асен Василев започна отговора си с уточнението, че не е министър на енергетиката, и заяви:

"Не съм получил никакъв доклад, че нещо се е случвало и съответно предполагам, че то най-вероятно не се е случвало."

Министърът добави, че ако е имало инцидент и той не е докладван, то най-вероятно е бил минимален. В реплика Цончо Ганев пък заяви, че най-вероятно нещо се криело и затова не било съобщено на Асен Василев.

След това се изказа зам.-председателят на ИТН Виктория Василева, чийто стаж е именно в АЕЦ "Козлодуй":

"Това, което направи г-н Ганев сега, граничи с престъпление. Не можеш с толкова лека ръка да излизаш и да говориш за аварии в АЕЦ "Козлодуй", при положение че Вие дори не сте виждали какво представлява главна циркулационна помпа. Вие нямате идея за какво говорите въобще. Свалете си ръцете от АЕЦ "Козлодуй" и не си правете личния пиар с подобни простотии."

Тя призова председателят на НС Никола Минчев да санкционира Ганев за това му изказване.

Драгомир Стойнев от БСП заяви, че "Възраждане" всява паника, за да спечели политически дивиденти. Той също нарочно обърка името на групата на Костадинов и ги нарече "Атака".

Депутатът разясни, че се е свързал с АЕЦ "Козлодуй", откъдето са съобщили, че е имало задимяване във връзка с омасляване на топлоизолацията. 

"Въобще не е имало прекъсване на работата, въобще не е имало такъв голям инцидент, за какъвто се говори", съобщи той.

Стойнев поиска Цончо Ганев да бъде наказан заради това, че всява паника:

"Тези хора използват лъжата и всяването на страх, за да вадят политически дивиденти. Сега е моментът тези хора да бъдат сериозно наказани, за да не използват тази трибуна за всяване на паника и за да се показват какви родолюбци са. Напротив, това са хора, които си играят със страховете на хората и това не трябва да се допуска."

След това Владимир Табутов от "Продължаваме промяната" допълни, че от пленарна зала са изречени откровени лъжи. Той също призова за наказание за Цончо Ганев.

Емил Георгиев пък предложи "Възраждане" да се наричат "Кукувци" (аналогия с предаването "Ку-Ку", в което през 1991 г. бе направена шегата за авария в АЕЦ "Козлодуй" - б.а.)

Малко по-късно от АЕЦ "Козлодуй" излязоха с официална позиция, в която опровергават твърденията на Цончо Ганев.

Категорично заявяваме, че тиражираните на 3 юни 2022 г. от трибуната на Народното събрание твърдения за пожар в АЕЦ „Козлодуй” по време на плановия годишен ремонт на 5 блок не отговарят на истината.

На 24 май в атомната централа по време на пускови операции на 5 блок е сработила пожароизвестителната инсталация. При извършения оглед е установено задимяване от омаслена топлоизолация на тръбопроводната система на една от четирите главни циркулационни помпи, която съгласно изискванията на експлоатационната документация работи за повишаване на температурата на топлоносителя.

Въпреки че не е имало запалване, съгласно протоколите за действие дежурните екипи превантивно са използвали прахови пожарогасители, за да обезопасят димящия участък.

*Текстът е обновен в 14:58 ч.

Възникналата ситуация не е събитие, изискващо докладване в АЯР. Независимо от това, Агенцията и съответните институции са уведомени.

След отстраняване на омаслената топлоизолация, пусковите операции на блока са продължени успешно съгласно проектните алгоритми и на 28 май 2022 г. блокът е включен в енергийната система на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

6

случайно прочетох

03.06 2022 в 14:26

https://www.youtube.com/watch?v=CORgtESvdtI&ab_channel=%D0%A7%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%B D%D0%BE

19мин 39сек

И не е кой знае каква авария!
Но, Копейкин се възползва от всичко!

22548

5

dolivo

03.06 2022 в 13:57

това е цената на свободата на словото, някой ще приказва глупости от време на време.

а ние, умните, трябва да се обучим как да работим с такива - неприятно е, но е умение. Дали ще го глобиш, дали направиш за присмех с публикации на фактите, трябва да се обучим

защото Копейкин е ПР специалист от висок ранг, и не е лесно никак - гледай как ловко е грабнал толкоз електорат.

Това което не можем да правим, е да забраняваме слово. Инак ставаме като Русия. Трябва да му стане финансово неизгодно, така че глоби и подигравка до дупка с тоя.

Не е лесно.

10298

4

AntiZ

03.06 2022 в 13:49

Пълното име на този льольо е Цончо Бай Ганьо Ганев - Балкански, типичен представител на селската група въZраждане, ръководена от варненския циганин костя копейкин (мургав). Какво да очакваш от такива?

-1100

3

qwertz

03.06 2022 в 13:46

ХАХАХА!
Ваксинираните борци против ваксините. Безплатни циркаджии.

12073

2

IvanofRumen

03.06 2022 в 13:44

По- голяма заплаха за държавата от фашистите въZраждане няма. Тази партийка трябва да е извън закона.

-480

1

Октим

03.06 2022 в 13:36

Най-голямата “авария“ е появата (незнайно как???) на този свят на всички тези нещастници от абсурдната им сбирщина, наречена партия!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки