Външно не знае дали български чиновници имат забрана да ходят в САЩ

ОFFNews 21 май 2015 в 18:12 2902 1

Белият дом.

Министерството на външните работи не разполага с данни за отказан достъп до територията на САЩ на представители на официални български институции, написаха от ведомството в съобщение до медиите.

МВнР е провело разговори с американски представители по отношение на изказването по визови въпроси на зам.-помощник държавния секретар на САЩ Хойт Йи.

"От американска страна бе заявено, че в процеса на кандидатстване за виза за САЩ всяка една кандидатура се разглежда строго индивидуално и по силата на действащото в страната законодателство е конфиденциална", допълват от институцията.

Затова САЩ не може да предостави на България данни за български граждани – в т.ч. настоящи или бивши представители на официални български институции – които са получили отказ за виза или забрана за достъп до територията на САЩ въз основа на подозрения за участие в свързани с корупционни практики дейности.

"Във връзка с обществения интерес към темата, МВнР информира, че не разполага с данни за отказан достъп до територията на САЩ на представители на официални български институции", пишат от МВнР.

Скандалът избухна, след като румънски медии цитираха изказване на Хойт Ий пред Конгреса на САЩ, в което се твърди, че бивши и настоящи правителствени служители от България и Румъния са получили забрана да пътуват в САЩ заради корупция.

По време на изслушването Ий бил запитан дали не се прилага различен стандарт към Унгария в сравнение с България и Румъния. На този въпрос той отговорил, че не може да се говори за различни стандарти, тъй като има „бивши и настоящи румънски и български правителствени служители, които са получили забрана да пътуват в САЩ заради корупция“.

Изслушването на Ий станало в контекста на това, че Държавният департамент забрани достъп до САЩ на шестима официални представители на Унгария, сред които на ръководителката на унгарската данъчна служба Илдико Вида.

В отговор на въпрос на български граждани от Посолството на САЩ в България обясниха, че "визовите данни са поверителни според законите на САЩ. Посолството не обсъжда подробности по индивидуални визови въпроси. Държавният департамент е установил, че някои български и румънски граждани не отговарят на изискванията за издаване на виза възоснова на осъдителни присъди за престъпна дейности, включително участие и получаване на облаги от корупционни схеми".

Румънските медии цитират Министерството на външните работи на Румъния, откъдето също обявяват, че не са били информирани за подобни забрани.

Единственият познат такъв случай е с бившия премиер Адриан Нъстасе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки