В секретното деловодство на НС пише дали Нотариуса бил сътрудник на МВР

Кадровикът на Цацаров, Гешев и Сарафов е "Банкята", обяви бившият вътрешен министър Бойко Рашков

Ружа Райчева 02 април 2024 в 16:44 2224 0

Никола Минчев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Никола Минчев

В секретното деловодство на Народното събрание е получена класифицирана информация от МВР за това дали Мартин Божанов, по-известен като Нотариуса, действително е бил сътрудник на полицията, както твърдят разследващите журналисти от „Антикорупционен фонд“.

Това съобщи председателят на временната парламентарна комисия за разследване на фактите и обстоятелствата за скрито влияние от страна на Нотаиурса в съдебната система. По думите на Минчев народните представители сами могат да решат дали да се запознаят с информацията от МВР.

Днешното заседание на комисията завърши безславно, след като двамата бивши главни прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев, и изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов не се явиха на изслушване. Гешев още вчера заяви, че нямало как да отложи "отдавна планирано пътуване", а Сарафов изпрати писмо до Минчев с аргументи защо няма да се яви пред комисията. "Не можем никого да накараме да присъства насила", коментира Минчев. 

След края на заседанието на комисията той уточни, че ще помисли дали преди да покани отново тримата прокурори да не бъде първо изслушан министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, за даде информация за „евентуалното агентурно минало“ на Божанов.

По време на около 20-минутното заседание членовете на комисията изразиха възмущението си по повод отсъствието на гостите. Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България" заяви, че това е поредният път, в който представители на прокуратурата отказват да отговарят на въпроси на народните представители, като така лишават българските граждани от правото им да получат информация по въпроси от обществен интерес.

Съпартиецът му Настимир Ананиев на свой ред обвини тримата неявили се прокурори, че така нарушават конституцията. 

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че тяхното отсъствие съответства на състоянието на прокуратурата у нас. "Изненадан съм, че тези лица не уважиха парламента. Ще се направи извод и за кадровика на тези трима главни прокурори, за който един член на Висшия съдебен съвет се изказа, че това е "Банкята", каза Бойко Рашков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки