В парламентарен дебат за ромската интеграция: Моркови, тояги и 'Майка Индия'

OFFNews 14 юни 2018 в 12:23 4130 2

Остър спор в Народното събрание предизвика докладът изпълнението на държавната стратегия за ромската интеграция през миналата година. 

По време на дебатите депутатът от "Обединените патриоти" Станислав Станилов обяви, че жената на вицепремиера Томислав Дончев Светлана е била права. Преди седмица тя написа статус, който предизвика остри реакции. Стигна се до искания вицепремиерът да се разграничи от съпругата си. "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата", написа тогава тя.

Днес Станилов продължи расисткия ѝ коментар и обяви, че "за ромите морковът е твърде дълъг, а тоягата - къса". Той каза още, че според секретен доклад ромите не могат да се интегрират.

В отговор социалистът Антон Кутев обяви, че Станилов е фашист. "Ужасява ме тезата, че циганите не могат да се интегрират", коментира депутатът от БСП. Станилов обаче не се отказа и обяви, че "истината е опасна, но трябва да се говори истината, а не да се крием като Андрешко под масата".

В защита на Станилов на трибуната излезе и председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов. Той обяви, че БСП са създали "циганските барони". "Не бяхте ли вие, които купувахте гласове и опрощавахте тока не на българите, не на турците, а на малцинството. Не беше ли така? Когато купувахте гласове не мислехте, че трябва интеграция", попита той.

"Аз бях в Строителни войски, там бяха роми и турци, и основно строяхме социализма. Всички панелни блокове, в които живеете, ние ги строяхме. Имаше строителни школи, подготвяха се строителни кадри. Явно Живков вършеше повече работа от вас", каза още Рашидов. Депутатът от ГЕРБ попита социалстите защо са съсипали строителни войски и добави, че ромите не са лоши хора, но нямат професия.

Рашидов каза, че "всички трябва да бъдат равни пред закона, иначе още 30 години ще гледаме филма "Майка Индия" и един ден, да не дава Господ да видя - ромите ще интегрират българите".

Председателят на парламентарната група на "Обединените патриоти" Волен Сидеров пък заяви, че специалните програми и говоренето за интеграция само обиждат ромите.

Социалистите пък поискаха да разберат колко пари са изхарчени за интеграция на ромите и какъв е ефектът от това. Цветан Цветанов обяви, че благодарение на правителството и мнозинството има дебат по темата за интеграцията на ромите. "Да, проблем има, но проблемите не могат да бъдат решени веднага. Важното, че има дебат", каза той. 

В началото на дебатите по темата от БСП поискаха ресорният вицепремиер Валери Симеонов да участва в обсъжданията по темата в пленарната зала, но той не дойде.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7910

2

Beny Hill

14.06 2018 в 14:08

Няма начин да се интегрира някой, който не желае и всячески дава отпор. Става само насила, но това пък противоречи на европейските "ценности". Проблемът е, основно и единствено, в самия етнос. Не разберат ли, че са на този свят не само за да ядат, крадат и искат от другите, а че живеят в общество и имат задължения към него, нищо няма да се получи.
 
X

Да помогнем на украинските деца!