В комисията ''Мишин'': Масово се фабрикуват документи за българско гражданство

OFFNews 28 февруари 2024 в 19:06 1668 2

Министерство на правосъдието

Снимка Александра Маркарян

Министерство на правосъдието

Преди няколко месеца стана известно, че има масово фабрикуване на документи, които се продават по интернет и на други места. Това каза Катя Матева, директор на дирекция “Българско гражданство” при Министерството на правосъдието по повод работата на дирекцията с преписки на кандидати за получаване на гражданство. Матева бе изслушана във временната комисия за проверка на факти за дейността на Глеб Мишин, за евентуално неправомерно предоставяне на българско гражданство.

Борисов, Пеевски и Атанасов искат комисия за схемата Глеб Мишин

Тя посочи, че за 2023 г. кандидатите за гражданство по признак български произход са 22 055. По думите ѝ поне 7000 ще се окажат с подправени документи. Според нея бройката на кандидатстващи за гражданство ще се увеличи, заради военните конфликти в близост до България.

Според нея трябва да се въведе владеене на български език, за тези лица, които кандидатстват за българско гражданство на база произход. Матева добави, че масово хората, при които са установени неистински документи, не владеят български език.

Днес в комисията бе изслушан и заместник-министърът на правосъдието Георги Николов, който съобщи, че Глеб Мишин е опитал да получи българско гражданство чрез преправени документи.

От тази седмици се върнаха документите на Глеб Мишин, който също е кандидат за българско гражданство също с подправени документи, посочи Николов. Той добави, че Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) са върнали становище – „Не“, след като преписката за гражданството на Мишин е изпратена за съгласуване до агенцията.

Николов посочи още, че е информиран преди няколко месеца, че Мишин се занимава с посредническа дейност и почти ежедневно „предвожда определени групи от хора“.

Факт е, че много от документите, които представят неговите клиенти, впоследствие се оказват подправени в частта, която се касае за произхода на лицата, които кандидатстват за гражданство, посочи Георги Николов. Той допусна, че е възможно да има хора, които са придобили българско гражданство чрез неистински документи, но уточни, че има процедура за отмяна на натурализацията, като такива последващи проверки се правят.

По време на изслушването стана известно, че зам.-министърът е предоставил справка на народните представители. Депутатът от "Възраждане" Петър Петров обяви, че според справката около 3330 преписки са извадени за последващи проверка, защото има съмнения за евентуални използвани неистински документи. Заместник-министър Георги Николов допусна, че е възможно тази бройка да се увеличи, тъй като има забавени преписки, които още не са обработени.

Николов добави, че се работи по проблема с наваксването на изоставането при разглеждането на молбите за българско гражданство.

Преди седмица парламентът прие на първо четене промени в Закона за българското гражданство, предложени от Министерския съвет, които предвиждат задължително условие за придобиване на българско гражданство от лица с български произход, както и от лица с родител, придобил българско гражданство, да бъде владеенето на български език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

2

Гражданин

28.02 2024 в 23:35

Четиво за умнокрасиви мрънкала против лошия Запад, дето не ни ще в Шенген.

22548

1

dolivo

28.02 2024 в 21:59

по цяла Европа руските къртици са с БГ паспорти

Резил

Абсолютен троянски кон

Продажни душици
 
X

Да помогнем на украинските деца!