Уволнената след писмо на ЕК Камелия Лозанова остава в социалното министерство

OFFNews 20 юли 2014 в 17:07 6524 4

Камелия Лозанова

Уволнената по настояване на Европейската комисия шефка на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова все още работи в социалното министерство, съобщи bTV.

Лозанова се връща в министерството като съветник на граждански договор едва месец след уволнението си.

Освен това Лозанова живее във ведомствено жилище в дипломатически блок на улица „Боряна“ в столицата.

Камелия Лозанова беше уволнена след серия скандали и три остри писма от Брюксел заради злоупотребите в Агенцията. Те бяха крити от властта до публикуването им от OFFNews.

В последното от трите писма - от 28 октомври, беше безпрецедентно остро. В него ЕК постави ултиматум на премиера Орешарски: или Лозанова си отива, или се спират европейските пари за Агенцията за следващия програмен период (2014-2020) - около 400 млн. евро за справяне с безработицата и подобряване пазара на труда.

След като писмото беше огласено от OFFNews, Лозанова обяви, че премиерът Орешарски не е искал оставката й и извика медиите на брифинг, за да се похвали за свършеното от нея.

Една стотинка няма да загуби България, защото резултатите ни са изключително очевидни, посочи тя.

Злоупотребите в Агенция по заетостта започнаха да се разплитат след разкритията на сайтовете “Бесове” и “Флагман”, че съпругът на депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова е точил пари за обучение на безработни. Публикацията стана повод за разследване на OFFNews, в което се доказа, че чрез фирми на майка си Вяра Петрова е източила 700 000 лева от парите за безработни. По случая се сезира парламентарната комисия за борба с корупцията. На заседанието ù Камелия Лозанова се опита да прикрие Вяра Петрова и да даде подвеждаща народните представители информация. 

Лозанова, която бе най-довереното лице на Тотю Младенов, остана шеф на АЗ и в правителството на Пламен Орешарски с протекцията на КТ “Подкрепа” и заради близостта си с организационния секретар на синдиката Андрей Върбанов.

Синът на камелия Лозанова също работи в системата на социалното министерство – в Института за помирение и арбитраж.

От министерството не дадоха отговор на въпроса защо Лозанова все още живее във ведомствено жилище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки