Управляващи партии и опозиция харесват новия шеф на ДАНС

БСП не вярва, че това е кандидатура на РБ, била лично на Бойко Борисов

Нели Чолашка 18 март 2015 в 13:30 3681 1

Снимка БГНЕС/Архив

Цветан Цветанов

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, съпредседателят на групата на РБ Найден Зеленогорски и Камен Костадинов от ДПС се изказаха положително за предложения от Министерски съвет нов шеф на ДАНС - Димитър Георгиев.

Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че кандидатурата на е на Меглена Кунева от Реформаторския блок, но георгиев беше зам.-министър в МВР, когато министър беше Цветанов.

"Той е работил през цялото време в сектора за сигурност. Като служител на НСС в старото си наименование като част от МВР, съм имал възможност да се запозная с неговия професионализъм. Беше част от моя екип, безупречен зам.- министър, всеки който е правил професионални срещи е бил изключително удовлетворен от него", коментира днес Цветан Цветанов.

Той е убеден, че Георгиев ще съумее да създаде профил на ДАНС изцяло в контраразузнавателна дейност и да предприеме адекватни мерки в борбата с тероризма, който е заплаха за целия ЕС.

"Убеден съм, че Димитър Георгиев никога няма да допусне ДАНС да влезе в политически сценарии. С неговия управленски опит и екипа, който ще сформира, съм убеден, че това ще бъде допълнителна гаранция срещу превръщането на ДАНС в политическа полиция", каза още Цветанов.

По думите на Найден Зеленогорски от Реформаторския блок кандидатурата на Димитър Георгиев е толкова качествена, че не може да се говори, че е само на РБ или на ГЕРБ.

В случая става въпрос за безспорен авторитет, който е общоприемлив за обществото и съм убеден, че ще се справи, обяви Зеленогорски.

Според председателя на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов няма значение кой на кого е кандидат, по-важно е какво може да свърши. „Това, на което държим е да се изпълнява програмата ни", добави Симеонов.

Камен Костадинов от ДПС каза, че лично познава кандидата за нов шеф на ДАНС и смята, че е добър избор.

Според него Георгиев ще успее да опази агенцията от партийно обяздване.

Красимир Янков от БСП пък изказа лично мнение, че решението кой да оглави ДАНС е лично на премиера.

"Каквито и качества да е имал, той е в нова политическа среда с нови шефове и ще трябва да изпълнява личната воля на Бойко Борисов", смята Янков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки