Димитър Георгиев оглавява ДАНС

Offnews 18 март 2015 в 11:25 9641 14

Снимка БГНЕС/Архив

Димитър Георгиев ще бъде новият шеф на ДАНС, съобщиха от Министерски съвет. 

Георгиев, смятан за кандидатура на Реформаторския блок за поста, бе едно от най-спряганите имена за нов шеф на ДАНС.

Той е бивш заместник-министър на вътрешните работи в кабинета Борисов 1, а понастоящем съветник на вицепремиера Меглена Кунева.

Още миналата седмица премиерът Бойко Борисов съобщи, че номинацията на следващия председател на ДАНС ще бъде обявена по време на днешното заседание на Министерския съвет.

Димитър Георгиев е завършил ВВТУ „Тодор Каблешков”, а по-късно и ЮЗУ „Неофит Рилски”, от където има магистърска степен по икономика. От октомври 1995 г. до ноември 2005 г. работи като разузнавач и инспектор в Националната служба за сигурност при МВР. След това става съветник на главния секретар на МВР с ранг на полицейски комисар. От ноември 2006 г. до януари 2011 г. е директор на дирекция „Международно оперативно полицейско сътрудничество”, след което – до 28 май 2013 г. заема поста заместник-министър на вътрешните работи. В периода октомври 2013 г. – април 2014 г. е консултант по въпросите на сигурността на Телекомуникационна компания „Глобул”, а от 1 май 2014 г. заема длъжността директор по сигурност на Комуникационна компания „Теленор България”.

До смяната на шефа на агенцията се стигна, след промени в Закона за МВР, в който е записано, че главният секретар на МВР, председателите на ДАНС и ДАТО трябва да бъдат назначени с президентски указ. След становище на правната дирекция в Министерски съвет, според което не се налага смяната на тримата ръководители, вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика