Улеснява се работата от вкъщи: Автоматизирана система ще отчита времето, въвежда се ''право на изключване''

Ружа Райчева 08 февруари 2024 в 10:15 2270 1

Работа от вкъщи

Снимка Getty Images

Работа от вкъщи

Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда, с които се улеснява работата от разстояние и се създава възможност за използване на автоматизирана система за отчитане на работното време. 

Промените са внесени от Министерския съвет и са част от Националния план за възстановяване, в съответствие с европейското законодателство. Срокът за приемането на промените вече е минал - края на 2023 г. 

От 141 гласували народни представители "за" гласуваха" 136, "против" - нямаше, а петима депутати се въздържаха.

Създава се автоматизирана система за отчитане на работното време и се уреждата "правото на изключване" на работещите от разстояние - те ще имат право да не отговарят на работодателя си по време на междудневната или седмичната си почивка. 

Работодателите ще са длъжни да предоставят данни от автоматизираната система за отчитане на време, ако служителите им ги поискат. 

В трудовия договор ще се определя мястото на работа от разстояние, като така ще се създаде възможност работодателят да контролира изпълнението на възложената задача.

Намалява се отговорността на работодателите при настъпване на трудова злополука, когато работещият от разстояние не е спазил правилата за безопасност по време на работа.

В законопроекта се правят и промени по отношение на организацията на здравословни и безопасни условия на труд.

Регламентира се отговорност за гарантиране на заплатите на работниците и служителите при веригите от подизпълнители.

Законопроектът е написан от работна група с участието на социалните партньори, преминал е през обществени консултации и е получил подкрепа от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната - Демократична България" направи процедурно предложение да се удължи срока между първо и второ четене от една на две седмици, което се прие. 

Обезщетенията при незаконни уволнения остават същите

Депутатите обсъдиха и законопроект за промени в Кодекса на труда, внесени от "Възраждане".

Те предлагат да се премахне 6-месечният срок за изплащане на обезщетения при незаконни уволнения, като се предлага обезщетението за оставане без работа при оспорване на уволнението да обхваща целия период, през който работникът е останал без работа до неговото възстановяване.

Предложението получи положително становище от KT "Подкрепа", но от социалното министерство са против. 

Законопроектът на "Възраждане" беше отхвърлен. От 142 гласували депутати "за" бяха 31, "против" - 54 , а 57 се въздържаха. От "Възраждане" само трима депутати подкрепиха собственото си предложение. 

В момента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов протестира пред Конституционния съд с искане да се проведе референдум за запазването на лева като валута. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

08.02 2024 в 11:17

таз системка за следене е заешка дупка. ще има ли задължение за оповестяване от бизнеса, че такава се ползва?

виж правото на изключване е интересно да се вкара.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика