Украйна, отбрана, енергетика. Точка по точка какво се договорихме със САЩ

OFFNews 26 септември 2023 в 21:12 2145 0

Стратегическият диалог на високо равнище между България и САЩ

Снимка mfa.bg

Стратегическият диалог на високо равнище между България и САЩ

Задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността, икономиката и енергетиката, върховенството на закона - за това се договорихме със САЩ в рамките на Стратегическия диалог на високо равнище. 

Диалогът съвпадна със 120-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените щати.

Стратегическият диалог във Вашингтон беше свикан от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел и подсекретаря и старши политически съветник Дерек Шолей.

Резултатите от дискусиите са обобщени в съвместно изявление между САЩ и България. Ето акцентите от него:

"Общи подходи към глобални и регионални проблеми

Стоим решително обединени в подкрепа на Украйна. Непровокираната и неоправдана война на Русия срещу Украйна грубо нарушава международното право, заплашва почиващия на правила международен ред и подкопава стабилността в Европа, включително сигурността в Черноморския регион. Споделяме целта за сигурен, проспериращ и взаимосвързан Черноморски регион, който е свободен от заплахи към териториалната цялост, икономическа принуда и зловредно влияние.

Задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността

Отчитайки стратегическото разположение на България в региона и в рамките на НАТО, ние разширяваме нашето партньорство в сферата на отбраната, за да подобрим сигурността на Балканите и в Черноморския регион, включително чрез съвместното ни участие в многонационалната бойна група на НАТО, домакин на която е България. Нашето крепко сътрудничество допринася за повишаване на оперативната съвместимост с НАТО, подпомага усилията на България за модернизация на отбранителните способности и съдейства за по-нататъшното развитие на българската отбранителна индустрия.

Разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката и енергетиката

Отбелязахме значителния напредък на България в диверсификацията на енергийния сектор и по-нататъшното намаляване на зависимостта от руски енергийни ресурси. Работим заедно за изграждане на по-устойчив енергиен пазар, разширяване на сътрудничеството ни в областта на ядрената енергетика за граждански цели и ускоряване на прехода към нисковъглеродни и възобновяеми енергийни източници. Планираме да си сътрудничим за разширяване на двустранните търговски и инвестиционни връзки чрез развитие на иновациите, ефективно управление на новите технологии и насърчаване развитието на благоприятна бизнес среда. Ще обмислим и как да разширим сътрудничеството в нововъзникващите технологии и космическата политика. Възнамеряваме да дадем приоритет на скрининга на преките чуждестранни инвестиции, за да гарантираме националната сигурност.

Защита на демокрацията и укрепване на върховенството на закона

Обръщайки внимание на значението на задълбочаването и разширяването на нашето сътрудничество в областта на противодействието на чуждестранната дезинформация и пропаганда, подписахме Меморандум за разбирателство за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация. Работим за постигането на измерими и практически резултати, които да спомогнат за опазването на нашите демокрации чрез противодействие на нарастващата заплаха от чуждестранно зловредно влияние и държавно-спонсорирана дезинформация. Подчертахме също нашите продължаващи усилия за укрепване на върховенството на закона и гарантиране на независимостта на съдебната система и възнамеряваме да продължим съвместните усилия за изкореняване на източниците на трафика на хора.

Разширяване на двустранните връзки

Отчетохме установените трайни връзки между хората и ще продължим да ги насърчаваме чрез академичен, културен и професионален обмен. Двете страни приветстваха напредъка на България към включване в Програмата за безвизово пътуване, а Съединените щати потвърдиха подкрепата си за продължаващите усилия на България да изпълни нормативните изисквания за приемане в програмата."

„България е ключов партньор за САЩ и фактор за стабилността в региона. Приветстваме усилията ви за присъединяване към Шенген и еврозоната и ви подкрепяме“, заяви подсекретарят и старши политически съветник Дерек Шолей.

В дискусиите по темите участваха министърът на правосъдието Атанас Славов, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на иновациите Милена Стойчева, зам.министрите – Атанас Запрянов- на отбраната, Ивелина Дундакова- на вътрешните работи и Георги Ангелов- на иновациите и растежа.

По време на разговорите са обсъдени въпроси, свързани с развитието на военната инфраструктура, превоз и транспортиране на персонал и военно имущество (военна мобилност) и многонационалната бойната група, разположена на българска територия. Също така са обсъдени възможностите на българската отбранителна технологично-индустриална база за производство на боеприпаси-отговарящи на стандартите на Алианса, съобщават от пресцентъра на външното ни министерство.

Разгледано е и сътрудничеството в сферата на киберсигурността, както и противодействието на дезинформацията.

„Наш приоритет е превръщането на България в място, в което се създават високотехнологични иновации", заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева. Относно Фонда на НАТО за иновации, който е с бюджет 1 млрд. евро за 15 години, Стойчева посочи, че се очаква той да започне инвестиции до края на годината. От финансиране ще могат да се възползват фирми, включително български.

„В началото на октомври се очаква конституционните промени да бъдат приети на първо четене, а до края на годината и окончателно", информира министърът на правосъдието Атанас Славов при дискусиите в панела за върховенството на закона. Той подчерта, че от първите си дни правителството работи за реформа на съдебната система, промени в Закона за съдебната власт, прозрачен подбор за членове на ВСС, инспектората към съвета, и антикорупционната комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика