Трайков: ПСА се разпада. Не се знае в кой момент скулптурните фигури ще прегънат крак

OFFNews 16 август 2023 в 15:20 2308 1

Трайчо Трайков

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Трайчо Трайков

Паметникът на Съветската армия се разпада - има отлепени плочи, както и залепена нова и твърде тежка плоча. При скулптурните фигури има изтъняване, компрометиране на материала и вече не се знае в кой момент могат да прегънат крак.

Това заяви пред БНР кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков. Този месец той изпрати на областния управител на София Вяра Тодева протокол за проблема, а тя на свой ред възложи да се направи спешен план за безопасност във връзка с Паметника на Съветската армия (ПСА).

В протокола на районния кмет се констатира, че елементи от паметника са в предаварийно състояние. Трайков настоява и за ограда около съоръжението - на 15 август той съобщи, че около паметника ще бъде поставена строителна ограда и опасните елементи от него ще бъдат демонтирани.

Днес районният кмет на "Средец" подчерта, че това не е първият протокол по въпроса, но че за пръв път от областната управа се отнасят сериозно по темата. Последният път дори имаше заповед от главния архитект на Столична община за премахването на паметника, която обаче беше обжалвана в съда и не се изпълни.

По думите на Трайков още преди три години - при обследването на ПСА - са констатирани много сериозни проблеми в структурата на паметника:

"И тогава имаше падащи плочи, зеещи дупки, не беше ясно какво е състоянието на фигурите. От 2-3 години насам нищо не се е подобрило, напротив - влошило се е. Още преди 3 години, когато беше направено обследването, се констатираха много сериозни проблеми в постамента, които изискаха някакво действие. Тогавашният областен управител това действие го видя в идеята си да предостави съоръжението и терена за безсрочно и безвъзмездно ползване на руското посолство. Тази кореспонденция беше крита от районната администрация. Това не се случи."

Трайчо Трайков обясни, че сега има отлепени и падащи плочи и че без никакви строителни книжа и без разрешение има поставена нова тежка плоча. По думите му никой не е обследвал състоянието на скулптурните фигури. Експерти се опасяват, че има опасност от падане на части от фигурите и затова Трайков е разпоредил да се ограничи достъпът до паметника.

Районният кмет на "Средец", който днес бе издигнат за още един мандат, коментира и палатковия лагер срещу премахването на паметника - по думите му хората имат право да протестират, но там, където ще свършва оградата.

Протестиращите имат съгласувателно писмо от Столична община за 2 седмици, но в него изрично е написано, че се забранява поставянето на палатки, шатри и друг вид преместваеми обекти, поясни Трайчо Трайков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки