Трайков: Нямам аспирации към поста областен управител

OFFNews 29 юни 2023 в 14:43 1287 0

Трайчо Трайков

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Трайчо Трайков

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков обяви, че не е имал и няма аспирации към поста областен управител, след като в сряда написа в личния си профил във Фейсбук, че "би си предложил услугите", защото има "и квалификация, и програма, и решителност".

Сега - отново във Фейсбук, Трайков уточнява, че думите му са, защото "вижда как тридесет години отсъстват желание, кураж или нещо друго, за да се изпълни решението на СОС за т. нар. "Монумент паметник на съветската армия" и явно трябва по-отчетлива намеса". 

Столичният общински съвет реши, че ПСА трябва да бъде премахнат, но това може да го направи само областен управител. 

Трайков припомня, че съоръжението не е в добро конструктивно състояние и представлява потенциална опасност за хората.

"Един от предишните областни управители беше стигнал дори дотам, че оспорваше по съдебен ред предписанието на район Средец и Столичния съвет да вземе мерки. А след като съдът го задължи да направи обследване, господинът се беше ентусиазирал да подарява обекта в центъра на Княжеската градина на руското посолство, тайно от районната администрация", допълва той.

Кметът на "Средец" пише, че отново се стига до това посолство и неговите обитатели, които през годините несъмнено имат основна роля, за да не се случва нищо по темата.

"Ясно се вижда разликата с мавзолея и монумента пред НДК, които си нямаха посолство и затова бяха премахнати като по-меки цели. Доколко това беше най-доброто решение, може да коментираме отделно", пише още той.

Трайков посочва, че е имал "вземане-даване с руските интереси в енергетиката и горивата" (той бе министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на ГЕРБ от 2009 г. до 2012 г. - бел. ред.) и знае, че е трудно, но "не е страшно и е напълно постижимо" да защитиш националната позиция, когато имаш ясни аргументи и не си позволил да те поставят в зависимост.

Районният кмет обяснява, че е предоставил втора опция на областния управител, след като той не иска да поеме отговорност.

"От месеци там отлежава мое искане като кмет на района обектът "Монумент паметник на съветската армия" да бъде деактуван като държавна собственост и съм се обосновал защо според Закона за общинската собственост той следва да бъде актуван като общинска собственост. Тогава столичният кмет от една страна ще отговаря за състоянието на обекта, а от друга ще е длъжен да изпълнява решенията на общинския съвет. Така че областният управител може да направи или едното, или другото. Естествено, нямам никакъв отговор", пише той.

Трайков допълва, че именно заради това поставя въпроса за областните управители.

Според него, обаче, за човек за рутинната дейност на един областен управител - да управлява държавни имоти и да следи за законосъобразност на решенията на СОС - е сигурен, че партиите ще се разберат някак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки