Томов: Новият дълг може да се използва за замазваме на стари кражби

OFFNews 24 февруари 2015 в 20:15 2208 2

"Опасността е, че като се вземе дълга, ще се замажат плащания. Тоест кой крал, кой взимал - всичко това ще бъде замазано с дълга. Така няма да има нужда от реформи. Пробойните в държавната икономика ще останат - течовете в здравната система, течовете в НЕК ще останат". 

Това каза бившият вицепремиер и настоящ председател на Надзорния съвет на ЦСКА Александър Томов пред БНТ. 

Томов обясни, че е задължително да се изтегли заем от поне 6 млрд. евро, но управляващите умишлено не дават ясна информация около предложения дълг. Той даде пример с други европейски страни, където когато се взема дълг, подробно се разписва за какво точно ще бъде използван и каква ще бъде лихвата по него.

Той подчерта, че е задължително да се обясни на гражданите защо е нужен този дълг, защото "все пак той бърка в джобовете на всеки". 

"Когато се взема такъв заем, който е уникален за България - толкова голям заем няма поне през последните 30 години, трябва да се погледне поне 10 години назад и 20 напред. Трябва да се каже на народа как е натрупан този дълг. От къде са дошли тези 4 млрд. лева в енергетиката? Къде са тези 3 млрд. лева, които бяха похарчени за КТБ? Трябва да се кажат все пак поредица от неща, които правят този дълг", каза Томов.

Той изрази мнението си, че сегашният дълг е започнал да се трупа по време на управлението на Симеон Сакскобургготски, продължил е да нараства при тройната коалиция и след това - по времето на Дянков, се е увеличил още повече, но всичко това се е случвало "невидимо за хората".

Той каза още, че позициите на АБВ и БСП са му безкрайно антипатични, защото "един от големите виновници за формирането на големите дългове са точно те".

Според Томов е много важно управляващите да намерят компромис по новия дълг, тъй като е възможно да се стигне до разрив в правителството.

Той е на мнение, че това е много опасно, защото ако няма правителство, ще се стигне до тежка икономическа криза.

Томов коментира и състоянието на съдебната система, като обясни, че основният проблем в нея е политическата зависимост:

"В България има не само платени или изпълняващи команди прокурори. В нея има много честни магистрати. Аз смятам, че най-големият проблем в съдебната система не е в самата нея, макар че и в нея има много трески за дялане. Най-големият проблем е в политическата зависимост. Години наред поредица от правителства се опитват да поставят точно определени прокурори и съдии под контрол"

Той изрази мнението си, че това е започнало да си личи най-много след 2001 г. Оттогава насам имало замазани хиляди престъпения - и когато някой им пречеше, имаше тормоз, както беше с мен, а целта беше ясна - отстраняване от публичното пространство, обясни Томов.

Според Томов, за да бъдат решени проблемите в съдебната система, трябва първо да се променят законите, а после и да се направят промени в кадровия състав.

Той добави, че сегашният Наказателен кодекс дава шанс на "недобросъвестни магистрати да си правят каквото си искат".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки