Тодор Тагарев: В следващата ЕК може да има комисар по отбраната

OFFNews 18 февруари 2024 в 13:03 1980 1

Тодор Тагарев

Снимка БГНЕС/архив

Тодор Тагарев

Обсъжда се в следващата Европейска комисия да има еврокомисар по отбраната, какъвто сега няма. Европа трябва да повиши своя отбранителен потенциал, европейският стълб в НАТО трябва да бъде укрепен и засилен.  

Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по БНР. При създаването на ЕС отбраната много ясно и категорично е изключена от общите действия в рамките на Съюза. Въпросите за отбраната започват да се появяват след войните в бивша Югославия, обясни той. 

Министър Тагарев коментира и думите на Доналд Тръмп, че „който не си плаща в НАТО, не може да разчита на солидарността“ по чл. 5 от договора за колективна отбрана на Алианса. 

„Общото мнение е, че чл. 5 е в сила, няма как да не бъде в сила. Ще бъде задействан тогава, когато има необходимост. НАТО няма да отстъпи, многократно беше казано, нито един квадратен сантиметър от територията срещу който и да е агресор. От друга страна е ясно, че всички страни трябва да заделят повече за отбрана. Две трети от страните вече го правят, други страни имат планове за повишаване на разходите за отбрана. Още има други страни, които не са достигнали до 2 % разходи, но отделят много големи ресурси за оказване на помощ за Украйна, което също е важен елемент на стратегията за гарантиране на нашата сигурност“, каза още Тагарев. 

Авдеевка няма оперативно, да не говорим за стратегическо значение. Има локално тактическо значение. Президентът Зеленски даде данни, че срещу един загинал украински войник падат седем руски войници. Дори и това украинската страна счита за много големи загуби, за това се изтегли. Той поиска ясна и категорична помощ, ясни механизми за изпълнение на решенията за въвеждане на санкции, за които все по-критични гласове се чуват, че не работят достатъчно добре“, коментира Тагарев изтеглянето на украинската армия от източния украински град.

На въпрос дали 100-те бронетранспортьора, дадени от България на Украйна, вече са пристигнали, министърът отговори, че това все още не му е докладвано. 

„Част от тях са заминали, част от тях се подготвят да заминават. Говорим за големи влакови композиции, операцията е в ход“, разясни той. По думите му страната ще продължи и с предоставянето на боеприпаси. „Повечето от фирмите в този сектор са частни, подчерта той. 

Във връзка със смъртта на руския опозиционер Алексей Навални министърът заяви: "Тотална безпардонност на този режим. Потвърждава се новината, че Алексей Навални е починал. Факт е, че режимът в Кремъл направи така, че той да не е сред живите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!